Έρχονται νέα ηλεκτρικά ποδήλατα στο Αγρίνιο, επισκευάζονται τα βανδαλισμένα

«Θα επιμένουμε στα ποδήλατα», είπε ο Γ. Παπαναστασίου απαντώντας στην κριτική του Π. Καψάλη για το γεγονός ότι η νέα προμήθεια γίνεται χωρίς να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους

Για νέα προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων ετοιμάζεται ο Δήμος Αγρινίου. Πρόκειται για μια νέα χρηματοδότηση που προκύπτει από το ΕΣΠΑ ύψους 430.000 ευρώ. Ωστόσο με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα ο «θεσμός» των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν έχει αποδώσει, καθώς τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν βανδαλιστεί αρκετές φορές με αποτέλεσμα επί σειρά μηνών να μην είναι διαθέσιμα, εύλογα γεννιούνται απορίες.

Την απορία εξέφρασε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο σύμβουλος του «Αγρίνιο Μπορείς» Π. Καψάλης κάνοντας λόγο για παραλογισμό αφού υπάρχει η τρανή αποτυχία έως τώρα των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Υπογράμμισε επίσης ότι πρώτα θα έπρεπε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του συστήματος των ποδηλάτων από βανδαλισμούς και μετά να γίνει νέα προμήθεια.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μίμης Σκορδόπουλος υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή επισκευάζονται όλα τα ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου Αγρινίου. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η περιφρούρηση των ποδηλάτων είναι αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών και ο δήμος Αγρινίου έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για την προστασία τους. Υπενθύμισε ότι ο δήμος Αγρινίου για τους έως τώρα βανδαλισμούς έχει υποβάλλει τρεις μηνύσεις και υποστήριξε πως έχουν αποκαλυφθεί (σ.σ. από το υλικό των καμερών ασφαλείας) πρόσωπα που ταυτοποιήθηκαν και σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

«Κάνουμε ό,τι με τους κάδους και τις παιδικές χαρές»

Στη συζήτηση παρενέβη και ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, υπογραμμίζοντας ότι επειδή βανδαλίστηκαν τα ποδήλατα αυτό δεν σημαίνει πως ο δήμος Αγρινίου πρέπει να χάσει το πρόγραμμα. «Αν δεν το κάναμε, θα λέγατε γιατί χάσαμε το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου προσθέτοντας ότι ο δήμος Αγρινίου δεν κάνει και σε αυτή την περίπτωση τίποτα διαφορετικό από ό,τι κάνει, όταν καίγονται κάδοι απορριμμάτων ή βανδαλίζονται παιδικές χαρές. Ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου κατηγόρησε τον Π. Καψάλη για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης υπογραμμίζοντας ότι η νέα προμήθεια θα γίνει όχι από χρήματα των δημοτών, αλλά από χρήματα του ΕΣΠΑ. «Εμείς θα επιμένουμε στα ποδήλατα» κατέληξε ο Γ. Παπαναστασίου.

Φωτό από βανδαλισμένο ηλεκτρικό ποδήλατο
Και η περιττή πολυτέλεια

Το πρόβλημα βέβαια όπως αποδεικνύει η εμπειρία είναι αλλού. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους και τη δημόσια περιουσία -και αυτό είναι πρόβλημα ευρύτερο και όχι μόνο του Αγρινίου- τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν συγκεκριμένες δράσεις, όπως αυτή των ηλεκτρικών ποδηλάτων, αποδεικνύονται επί της ουσίας «άχρηστα», αν αναλογιστεί κανείς ότι στο Αγρίνιο έχουν λειτουργήσει ελάχιστο χρονικό διάστημα αυτούς τους 19 μήνες, από τότε δηλαδή που παρουσιάστηκαν. Και ίσως είναι μια περιττή πολυτέλεια, αν αναλογιστεί κανείς τις ελλείψεις που έχουν οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδας σε άλλους σημαντικότερους τομείς από αυτόν της αστικής κινητικότητας.