Η νύξη για εξορθολογισμό στον ΕΛΓΑ σημαίνει αυξήσεις εισφορών

Η νύξη που έκανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στην πρόσφατη συνεδρίασή της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει αρκετό ενδιαφέρον. Όπως ανέφερε, σε σχέση με τον ΕΛΓΑ μπορεί να αποφευχθεί και η πτώχευση με τη γενναία επιδότηση από την κυβέρνηση το 2019, αλλά πλέον όμως απαιτείται εξορθολογισμός εισφορών και αποζημιώσεων, λόγω της αύξησης των φαινομένων καταστροφής από την κλιματική αλλαγή.

Ο εξορθολογισμός εισφορών και αποζημιώσεων, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, σημαίνει αύξηση των εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Μόνο που οι εποχές δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Ήδη από 1/1/2023 οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΦΚΑ θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 10%, με βάση τον πληθωρισμό (κάτι που θα γίνει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους αυτοαπασχολούμενους). Αλλά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αυτή την εποχή είναι αναγκασμένοι να επωμιστούν, περισσότερο ίσως από άλλους κλάδους, αυτή την περίοδο τα δυσθεώρητα κόστη παραγωγής που τους βαραίνουν, από τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές μέχρι το πετρέλαιο και το ρεύμα.

Μήπως ο ΕΛΓΑ τους αποζημιώνει έγκαιρα για να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές; Αυτό δεν συνέβαινε ούτε προ της κλιματική αλλαγής. Αλλά τώρα η κλιματική αλλαγή, ως φαίνεται, θα γίνει ένα ωραίο πρόσχημα για αυξήσεις.