Δήμος Αγρινίου : Τεχνικό Πρόγραμμα σε…. προεκλογικό πλαίσιο

Με τις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου Γ. Παπαναστασίου πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου για το 2023.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται στα 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 προέρχονται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Οι νέες εντάξεις πράξεων αγγίζουν τα 24.898.981€ και τα συνεχιζόμενα έργα ανέρχονται στο ποσό των 56.253.153,28 €. Αν συνυπολογίσει κανείς τα έργα της ΔΕΥΑ Αγρινίου που ανέρχονται στο ποσό των 25 εκατομμυρίων, τότε το σύνολο των έργων του Δήμου για το 2023 ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω τεχνικό πρόγραμμα όντας το πρόγραμμα μιας προεκλογικής χρονιάς και το τελευταίο της παρούσας δημοτικής περιόδου έδωσε την τροφή για να γίνει η ανάλογη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κατά κύριο λόγο περιστράφηκαν γύρω από το γεγονός ότι ένας μεγάλος μέρος του προγράμματος αφορά συνεχιζόμενα έργα, πράγμα που σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό υποδηλώνει τις καθυστερήσεις και τη χαμηλή απορρόφηση αρκετών έργων, καθώς επίσης και την έλλειψη οραματικού σχεδιασμού για το αύριο του Δήμου Αγρινίου. Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Καψάλης χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα αναξιόπιστο, πρόχειρα συνταγμένο, το οποίο περιλαμβάνει διπλοεγγραφές έργων, αλλά και άλλων που δεν υλοποιούνται. Όπως εξήγησε, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα δίχως σχεδιασμό αλλά και δίχως όραμα για τον Δήμο Αγρινίου, απλά διεκπεραιωτικό. Επίσης, τόνισε πως τα έργα που συμπεριλαμβάνει είναι έργα -επαναλήψεις των προηγούμενων ετών, που η μικρή απορροφητικότητα που επιτυγχάνει ο Δήμος (κάτω από 7%) τα καθιστά μη εκτελεστέα, ενώ έχουν και εικονικό οικονομικό μέγεθος λόγω της μεταφοράς των ανεκτέλεστων από χρονιά σε χρονιά.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου κατηγόρησε τον Π. Καψάλη για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υπογράμμισε ότι το μέγεθος του έργου της Δημοτικής Αρχής, αλλά και το όραμά της για το Δήμο Αγρινίου αποτυπώθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου, που ψηφίστηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει πλειάδα έργων και δράσεων, που ήδη υλοποιούνται ή δρομολογούνται και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 263 εκατομμύρια.

Από την πλευρά της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ο Π. Ζέρης εκτίμησε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα βιτρίνας, με αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης και κινείται σε μια διαχειριστική λογικής αντιμετώπισης μόνο των εκτάκτων αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι χαρακτήρισε την παράταξη του Γ. Παπαναστασίου «κουρασμένη» και πρόσθεσε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε για άλλη μια φορά αποφεύγει να απαντήσει στα μεγάλα αναπτυξιακά ερωτήματα της περιοχής.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης από την πλευρά του στάθηκε στο γεγονός περισσότερο στο γεγονός ότι τα έργα που γίνονται είναι κατευθυνόμενα από την επιλεξιμότητα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και δεν απαντούν στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα προβλήματα που καταγράφονται στη σχολική στέγη και ιδίως στα νηπιαγωγεία και στην αγροτική οδοποιία. Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Λευτέρης Τηλιγάδας από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» κάνοντας μάλιστα και αρνητικά σχόλια για τη διαδικασίας της διαβούλευσης που προηγήθηκε. Θετικό ωστόσο έκρινε το πρόσημο του Τεχνικού Προγράμματος ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Γ. Καραμητσόπουλος.

Ο προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείς από τη παράταξη του Γ. Παπαναστασίου, Νίκος Γκρίζης, όπως δήλωσε έκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα ως πρόγραμμα εννιαετίας και υπογράμμισε τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί και τη χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων. Στάθηκε ιδιαίτερα στη χαώδη διαφορά ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και τις Δημοτικές Ενότητες και πρόσθεσε με νόημα ότι «περιμένουμε τις θεομηνίας για να κάνουμε αποκαταστάσεις στα χωριά». Ενώ κάνοντας μια συνολικότερη αποτίμηση ανέφερε ότι «τίποτα δεν έγινε, γιατί τίποτα δεν επιδιώξαμε να κάνουμε, είμαστε από τους τελευταίους τόπους σε ανάπτυξη και καταδικασμένοι σε απομόνωση».

Στη συνεδρίαση, ως είθισται, τοποθετήθηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι, ωστόσο ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου υπεραμυνόμενος του έργου της Δημοτικής Αρχής δήλωσε υπερήφανος «γιατί σε δύσκολες περιόδους καταφέρνουμε και ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις». Το έργο που υλοποιείται στο Δήμο Αγρινίου, σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου αναγνωρίζεται κυρίως από τους δημότες, ενώ η αντιπολίτευση όπως ανέφερε περιορίζεται στο να μιλά για οράματα και για θέματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου.