Η “απογειωμένη” ΜΕΘ του Αγρινίου λειτουργεί στην Άρτα

Το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 27/12 στο Αγρίνιο είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός 18χρονου, που υπέστη βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ρήξη σπλήνας, αλλά και βαρύτατα τραύματα στη θωρακική χώρα. Ο 18χρονος αφού παρέμεινε μια ολόκληρη νύχτα διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Αγρινίου, τελικά σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Άρτας.

Το συμβάν αυτό αναδεικνύει με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα να επαναλειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγρινίου, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω υποστελέχωσης. Πρόκειται για μια έλλειψη κομβικής σημασίας από το τοπικό σύστημα Υγείας, αλλά και για μια ολόκληρη περιοχή 200.000 κατοίκων όπως η Αιτωλοακαρνανία, που δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο αναδεικνύεται από τέτοια συμβάντα.

Επίσημη ενημέρωση για το τι οδήγησε στο κλείσιμο της ΜΕΘ και πότε θα ανοίξει ξανά δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως πληθώρα “συμβουλών” από το διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Μ. Σερασκέρη που πριν από λίγους μήνες μιλούσε για “απογείωση” των υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

“Μην οδηγείτε μεθυσμένοι. Μην φάτε μισή γαλοπούλα στην καθισιά σας και αρχίσουν εμφράγματα ή γαστρορραγίες να κάνουν πάρτυ εις βάρος της ζωής σας. Μην περνάτε τα φανάρια με κόκκινο, επειδή δεν είναι τάχα κανείς στο δρόμο. Μην ανεβάσετε την πίεσή σας και μετά δεν μπορείτε να δώσετε αίμα, που παρά τις γιορτές το χρειάζονται οι συνάνθρωποι που η ασθένειά τους δεν υπακούει σε αργίες και νόμους” έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή του στο facebook o διοικητής του Νοσοκομείου. Περιττεύει φυσικά οποιοδήποτε περαιτέρω σχολιασμός στα λεγόμενα του διοικητή του Νοσοκομείου, ο οποίος φυσικά δεν είναι ο μόνος αρμόδιος για το θέμα. Για την ακρίβεια είναι ο τελευταίος αρμόδιος για το θέμα, αν λάβουμε υπ’όψιν ότι μιλάμε για μια υπηρεσία υγείας, τη ΜΕΘ, που λειτουργούσε αδιάλλειπτα από το 2009 και τους τελευταίους δύο μήνες έχει πάψει να λειτουργεί.

Φυσικά το θέμα σχολιάζεται ήδη από πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, που με το γνωστό λαϊκίστικο στυλ έχουν βγάλει τα πορίσματά τους και ξέρουν πόσο ακριβώς έχει στοιχίσει στη συγκεκριμένη περίπτωση η έλλειψη ΜΕΘ από το Αγρίνιο, παράγοντες οι οποίοι, ως συνήθως, επιδιώκουν με αφορμή οδυνηρά συμβάντα σαν αυτό να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Όμως το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται κανένα τροχαίο ατύχημα για να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντικό πισωγύρισμα είναι η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου να μην λειτουργεί.