4-1 συνήθως οι πενταεδρικές όχι όμως με την απλή αναλογική

Το «εφιαλτικό» σενάριο του 1-1-1-1-1 στην πενταεδρική Αιτωλοακαρνανία

Καταλήξαμε λοιπόν ότι οι εκλογές θα γίνουν με τα αποτελέσματα της νέας απογραφής. Αυτό πέραν του αρμοδίου Υπουργού Εσωτερικών το βεβαιώνουν και οι δήλωσεις άλλων κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων. Και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα δείξουν αν η Αιτωλοακαρνανία θα απολέσει δύο ή μόνο μια κοινοβουλευτική έδρα.

Ως πιθανότερο φαίνεται το σενάριο της απώλειας δύο εδρών και πάνω σε αυτό αρκετοί εδώ στα πέριξ κάνουν τα δικά τους σενάρια για το πώς θα «κάτσουν» οι έδρες στην…. πενταεδρική Αιτωλοακαρνανία. Σενάρια τα οποία λόγω της απλής αναλογικής αποκτούν «εφιαλτικές» για κάποιους διαστάσεις.

Και αυτό γιατί η… εκτίμηση ορισμένων είναι ότι ενδεχομένως να δούμε οι πέντε έδρες να «σπάνε» από μια σχεδόν σε όλα τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Ακραίο ίσως το σενάριο, αλλά με την απλή αναλογική ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως οι εφιάλτες δεν θα γίνουν πραγματικότητα. Όπως και να έχει όμως, επειδή η δεύτερη κάλπη μοιάζει σχεδόν βέβαιη, ίσως θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι ενδεχομένως το σενάριο (εφιαλτικό ή μη δεν έχει και τόση σημασία) να «κάτσει» ανάποδα τελικά. Αν πάρουμε παράδειγμα άλλες πενταεδρικές εκλογικές περιφέρειες, θα δούμε ότι στις εκλογές του 2019, για παράδειγμα, το σκορ στην Κοζάνη ήταν 4-1 υπέρ του πρώτου κόμματος. Το ίδιο στην Μεσσηνία, στα Γιάννενα, αλλά και στα Δωδεκάνησα… και μοναδική εξαίρεση ήταν η Ηλεία, όπου εκεί κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να αποσπάσει μια από τις πέντε έδρες.