Νοσοκομείου Αγρινίου : Ορκίστηκε η νέα διευθύντρια της ΜΕΘ

Ορκίστηκε το πρωί της Δευτέρας (02.01.22), όπως αναμενόταν, η νέα διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Αγρινίου, Ευαγγελία Μιχαηλίδου. Η ορκωμοσία έγινε παρουσία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής της νοσηλευτικής μονάδας, Γεώργιου Αλμπάνη.

Σημειώνεται ότι μετά από περίπου δύο μήνες αναστολής στη λειτουργία της η Μονάδα θα λειτουργήσει, σε πρώτη φάση, με έξι κλίνες. Η νέα διευθύντρια έχει απευθύνει κάλεσμα σε εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής, των τοπικών φορέων αλλά και τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει η Μονάδα προς όφελος της Δημόσιας Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανοικτή επιστολή της με αφορμή και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το νέο Χάρτη Υγείας, η ίδια επισημαίνει ότι η ΜΕΘ Αγρινίου πρέπει να γίνει “διεθνών προδιαγραφών” και να αναπτύξει περισσότερες κλίνες.

Συγκριμένα η Ευαγγ. Μηχαηλίδου αναφερόμενη στα τέσσερα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις, που θα φέρει ο νέος χάρτης Υγείας υπογραμμίζει τι ισχύει για τη ΜΕΘ Αγρινίου:

«1. Χαμηλή πληρότητα: Υπάρχουν από τον οργανισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου 12 κλίνες μικτής ΜΕΘ. Έχουν απομείνει 6.
2. Μικρή απόσταση απο μεγάλα αστικά κέντρα: Η ΜΕΘ Αγρινίου βρίσκεται στη μέση απόσταση Ιωάννινων, Πάτρας και Αθήνας και θα μπορούσε να έχει κύριο και ουσιαστικό ρόλο ως προς το υγειονομικό συμφέρον των πολιτών και άρα επ’ ουδενί δε πρέπει να ισχύσει στη περίπτωση μας το άνωθεν κριτήριο.
3. Στελέχωση: Και η στελέχωση αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Όποιες μονάδες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνενωθούν σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Σε αυτή τη φάση ξεκινάμε με 3 Ιατρούς της ΜΕΘ και τη μετακίνηση ενός συναδέλφου από τη Παθολογική κλινική να μας υποστηρίξει. Υπάρχει ενδιαφέρον ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να συμπεριληφθεί στη δύναμη της ΜΕΘ. Zήτησα από τη Διοίκηση του
Νοσοκομείου να προκυρηχθούν θέσεις επιμελητών Β.
4. Δείκτες αποτελεσματικότητας: Παράλληλα θα συνεκτιμηθούν και δείκτες αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων που θα οδηγηθούν σε συγχώνευση ή αλλαγή χρήσης. Ευελπιστώ και θα προσπαθήσω να δημιουργήσουμε ως προσωπικό μια οργανωμένη και αποτελεσματική ΜΕΘ αλλά χρειαζόμαστε ανθρώπινο δυναμικό και χώρο.

Σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας των ΜΕΘ: Ο αριθμός των κλινών της πολυδύναμης ΜΕΘ ενός νοσοκομείου πρέπει κατ ελάχιστον να αντιστοιχεί στο 10% των οργανικών κλινών του ιδρύματος. Οι κλίνες αυτές ανάλογα με τον αριθμό τους και την χωροταξία του νοσοκομείου μπορούν να είναι κατανεμημένες σε ένα ή περισσότερα τμήματα. Από οικονομικής και λειτουργικής άποψης αλλά και από την άποψη της εμπειρίας του προσωπικού, οι ΜΕΘ δε θα πρέπει να διαθέτουν λιγότερες από 8 κλίνες. Υπενθυμίζω ότι είχαμε 12 και η δικαιολογία ότι ποτέ δεν ήταν όλες εν λειτουργία δε σημαίνει ότι δε γίνεται και δε πρέπει να προστεθεί προσωπικό και υλικό για να προσφέρουμε στο έπακρο τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες».