Αισιοδοξία στους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας για τη νέα «μάχη» στο ΣτΕ για την ελιά Καλαμών

Κρίνεται η απόφαση Γεωργαντά στο ΣτΕ

Για τις 24 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η δικάσιμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ελιά Καλαμών και την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το περασμένο καλοκαίρι να την εντάξει εκ νέου στο εθνικό κατάλογο και να καταστεί συνώνυμο με το τo Kalamata Olives.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Μάιο του 2022 ακυρώθηκε η απόφαση Αποστόλου, που όριζε ως συνώνυμο την ονομασία Κalamata για τους εξαγωγείς της ελιάς Καλαμων. Ονομασία που, έτσι κι αλλιώς, έχει καθιερωθεί στις συναλλαγές από τη δεκαετία του 1930, δηλαδή πολλές δεκαετίες πριν εμφανιστεί, το προϊόν ΠΟΠ στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Οι φορείς της Μεσσηνίας, με πρωτοστάτη το Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ για να ακυρώσουν την απόφαση Γεωργαντά, ενώ απειλούν μάλιστα και με προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παραβίαση της νομοθεσίας για τα ΠΟΠ προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και στην προηγούμενη εκδίκαση στο ΣτΕ από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που παράγουν ελιά Καλαμών, έγιναν παρεμβάσεις υπέρ της υπουργικής απόφασης Γεωργαντά όπως η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας Λακωνίας και Φθιώτιδας, Δήμοι, καθώς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας. Υπενθυμίζεται ότι το 98% της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών παράγεται εκτός Μεσσηνίας, με την Αιτωλοακαρνανία να κατέχει περίπου το 45% της εγχώριας παραγωγής.
Βασικό επιχείρημα των φορέων αυτών είναι ότι τυχόν ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τιμές του προϊόντος και κυρίως τον εξαγωγικό του προσανατολισμό, που φέρνει έσοδα στην εθνική οικονομία περί τα 200 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το τρέχον οικονομικό περιβάλλον για χιλιάδες παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα είναι δυσμενές όχι μόνο από το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και από τις τιμές που έχουν πάρει την κατιούσα.

Αισιοδοξία λόγω της γνωμοδότησης της Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού

Η ακύρωση της προηγούμενης απόφασης Αποστόλου είχε στηριχθεί σε «τεχνικούς λόγους», καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι επειδή δεν υπήρχε η προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού. Όμως η απόφαση Γεωργαντά έχει αυτή τη γνωμοδότηση και αυτό είναι που δημιουργεί αισιοδοξία στην υπόλοιπη Ελλάδα για την νομιμότητα της απόφασης και το τέλος του δικαστικού κυκεώνα με την ελιά Καλαμών.

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ως διατηρητής της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, με αίτημά προς προς την Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού απέσπασε στις 9/8/2022 τη θετική της γνωμοδότηση για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012.
Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα εκτός από τις νομικές πτυχές που έχει, έχει και ουσιαστικές πτυχές. Το γεγονός δηλαδή ότι οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι της ελιάς Καλαμών που παράγονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, πρέπει να «στηριχθούν» εξίσου, προκειμένου αυτό το εθνικό προϊόν να έχει όλες τις προδιαγραφές, ώστε να έχει τη θέση που του αξίζει στις αγορές του εξωτερικού και κατά συνέπεια να έχουν κέρδος οι παραγωγοί, οι μεταποιητές και οι έμποροί του.