Ακόμη και χωρίς χρήματα μπαίνουν μπρος έργα εκτός Αιτωλοακαρνανίας

Όταν υπάρχει βούληση…

Μετά το Άκτιο – Αμβρακία, που θα ολοκληρωθεί φέτος, και είναι το πρώτο ουσιαστικό «συμπλήρωμα» της Ιόνιας Οδού, η επέκταση του αυτοκινητοδρόμου από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά θα είναι το δεύτερο «συμπλήρωμα».

Το έργο εντάχθηκε από το υπουργείο Υποδομών και στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 με 402 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή του Υπουργείου δίνει τη δυνατότητα να «τρέξει» άμεσα ο διαγωνισμός του έργου και πιθανότητα αυτό να συμβεί πριν από τις εκλογές, τουλάχιστον αν αυτές δεν έρθουν νωρίτερα από τον Απρίλιο.

Η χρηματοδότηση του έργου στην παρούσα φάση δεν είναι εξασφαλισμένη στο σύνολό της, ωστόσο με δεδομένο ότι θα δεσμευτούν κάποια χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και παράλληλα να «τρέξει» η διαδικασία για την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ. Εξάλλου το έργο προβλέπεται να προχωρήσει τμηματικά, δηλαδή πρώτα να κατασκευαστεί το τμήμα Γιάννενα – Καλπάκι και στη συνέχεια το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά.

Αυτή την πρακτική, ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος, την έχει χρησιμοποιήσει το Υπουργείο και άλλα μεγάλα έργα. Με δεδομένο ότι οι διαγωνισμοί συνήθως έχουν κάποιες καθυστερήσεις και με δεδομένο ότι η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ δεν αργεί, το Υπουργείο χρησιμοποιώντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σκοπεύει να εκκινήσει το διαγωνισμό και μέχρι αυτός να ολοκληρωθεί εκτιμάται ότι θα «τελειώσει» και το θέμα της χρηματοδότησης από τους κοινοτικούς πόρους. Αυτή η πρακτική βεβαίως χρησιμοποιείται εκεί που υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν τα έργα και να μην υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις.

Αυτή την πρακτική βεβαίως δεν την έχουμε δει σε έργα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία και μάλλον θα αργήσουμε να την δούμε, αν τη δούμε και ποτέ… Αντιθέτως κάθε αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας σε έργα υποδομής αντιμετωπίζεται με προαπαιτούμενα… Π.χ χωρίς μελέτες πως θα σας κάνουμε το δρόμο; μας λένε. Όπου υπάρχει όμως πραγματική βούληση και ακόμη και χωρίς μελέτες, τα έργα μπαίνουν μπρος ακόμη κι αν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα.