Η γεωγραφία του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, ποιον βοηθά;

Λόγω της ιδιαιτερότητας της Αιτωλοακαρνανίας, ως πολυεδρική εκλογική περιφέρεια, ένα από τα ζητούμενα στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων είναι η γεωγραφική κατανομή.

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες εκλογές, που ανακοινώθηκε σήμερα, η γεωγραφική κατανομή είναι πολύ συγκεκριμένη. Υπάρχουν από δύο υποψήφιοι με καταγωγή και εκλογική βάση τη Ναύπακτο (Κωνσταντόπουλος, Μπισμπίκη) και το Μεσολόγγι (Αναγνωστόπουλος, Πιστιόλη), ένας από το Ξηρόμερο (Τρυφιάτης) και τέσσερις (Κατσαρή, Σταρακά, Κυριακόπουλος, Μουρτζιάπης) από το Αγρίνιο. Εν συγκρίσει με το ψηφοδέλτιο του 2019 υπάρχει μια σημαντική γεωγραφική διαφοροποίηση, με το Αγρίνιο ή την επαρχία Τριχωνίδας, όπως λέγαμε παλιότερα, να έχει περισσότερους υποψηφίους. Λογικό έως ένα βαθμό, αφού μιλάμε για την περιοχή με το μεγαλύτερο πληθυσμιακό αποτύπωμα.

Όμως εν συγκρίσει με το 2019 το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχει και πιο “δυνατά” ονόματα στην επαρχία Τριχωνίδας, καθώς οι υποψηφιότητες Κατσαρή και Σταρακά, αμφότερες με μακρά πορεία στην Αυτοδιοίκηση, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει έξτρα βαρύτητα στο πληθυσμιακό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας.

Υπάρχει ευνοούμενος όμως από αυτή την γεωγραφική κατανομή του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ; Προφανώς αυτό θα το δείξει και η κάλπη. Εκ πρώτης όψεως όμως φαίνεται ο ευνοούμενος να είναι ο νυν βουλευτής του κόμματος Δ. Κωνσταντόπουλος. Και αυτό γιατί οι υποψηφιότητες Κατσαρή και Σταρακά έχουν ένα παρόμοιο σε μεγάλο βαθμό backround στην Αυτοδιοίκηση και μια κοινή δεξαμενή ψήφων, όχι μόνο γεωγραφική, ως πρώην συνεργάτιδες του Απ. Κατσιφάρα. Αν λοιπόν “σπάσουν” στα δύο οι πολλοί ψήφοι της επαρχίας Τριχωνίδας, το αβαντάζ λογικά θα το έχει ο Δ. Κωνσταντόπουλος.