Ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στο ΠΑΣΟΚ;

Με δυναμισμό ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ τον προεκλογικό αγώνα. Μπορεί ο Τσίπρας να ήταν αυτός που ζητούσε εκλογές, όμως ο Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που ανακοίνωσε πρώτος ψηφοδέλτια.

Στην Αιτωλοακαρνανία, μετά από αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στην εκλογική κονίστρα με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, δίνοντας έμφαση στο χώρο, που στη δεκαετία των μνημονίων το κόμμα έμεινε σχεδόν αλώβητο, την Αυτοδιοίκηση. Έτσι προέκυψαν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, η Χριστίνα Σταρακά και η Ντίνα Κατσαρή, δύο έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη του κόμματος από την Αυτοδιοίκηση. Οι δύο κυρίες μαζί με το νυν βουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, θα δώσουν τη «μάχη» για την έδρα του κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία.

Ως είθισται, όταν ένα κόμμα αποκτά νέο αρχηγό και ο τοπικός βουλευτής δεν ήταν από αυτούς που στήριξε το νέο πρόεδρο, αλλά τον εσωκομματικό του αντίπαλο, ανοίγει η όρεξη σε πολλούς για να τον εκτοπίσουν, θεωρώντας ότι ο μηχανισμός του κόμματος δεν είναι υπέρ του πλέον. Αυτό συμβαίνει τώρα και με την περίπτωση του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, που βρίσκεται τα τελευταία οκτώ χρόνια στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Η «μάχη» λοιπόν τώρα για την έδρα του κόμματος προμηνύεται λυσσαλέα. Ήδη στο εσωκομματικό επίπεδο σε κάποιους έχει κάνει αρνητική εντύπωση, το γεγονός ότι από την επομένη της επίσημης ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου, η Χριστίνα Σταρακά ξεκίνησε την προσωπική της καμπάνια, διαχέοντας το προεκλογικό της υλικό, που είχε νωρίτερα προετοιμάσει, στα social media. Κυρίως όμως, γιατί η Χριστίνα Σταρακά σπεύδει στην έδρα της, στο Αγρίνιο, να κάνει αύριο, Τετάρτη, την πρώτη της ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση. Το κόμμα μπορεί να ανακοίνωσε ψηφοδέλτια, αλλά καλά – καλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης, λένε κάποιοι στο πράσινο στρατόπεδο.

Η Χριστίνα Σταρακά είναι προφανές ότι θέλει να βγει μπροστά στις εντυπώσεις, να φτιάξει κλίμα υπέρ της, με την επιλογή της τόσο γρήγορα, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί ακόμη οι εκλογές και χωρίς να έχει «ζεσταθεί» προεκλογικά ο κόσμος, να κάνει μια ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση. Ο κόσμος είναι «κουρασμένος» από το μαρτύριο της σταγόνας με την ημερομηνία των εκλογών, έχει τόσα άλλα σημαντικά προβλήματα και η Χριστίνα Σταρακά βιάζεται να εκλεγεί βουλευτής, λένε πιο σκληρά κάποιοι άλλοι.

Όμως υπάρχει και η Ντίνα Κατσαρή… Η Χριστίνα Σταρακά ξέρει ότι για να κονταροχτυπηθεί με το Δημήτρη Κωνσταντόπουλο για την έδρα του κόμματος θα πρέπει πρώτα να κερδίσει κατά κράτος την έτερη κυρία της Αυτοδιοίκησης, καθώς αμφότερες έχουν την εκλογική τους βάση στο Δήμο Αγρινίου. Εκεί θα παιχτούν πολλά. Εκεί ίσως ποντάρει και ο ναυπάκτιος νυν βουλευτής του κόμματος, στο να «σπάσουν» δηλαδή οι ψήφοι του πληθυσμιακού κέντρου της Αιτωλοακαρνανίας, έτσι ώστε να μην απολέσει την έδρα δια… λόγους καταγωγής.

Τόσο το 2015, όσο και το 2019, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατάφερε να επικρατήσει του προκατόχου της Χριστίνας Σταρακά, του τέως αντιπεριφερειάρχη και αειμνήστου πλέον, Βασίλη Αντωνόπουλου. Όμως δεν είναι ίδια τα μεγέθη. Εξάλλου, η Χριστίνα Σταρακά, όπως φάνηκε και όταν διεκδίκησε το δήμο Αγρινίου, είχε και μάλλον έχει ακόμη τη στήριξη κάποιων «κέντρων», «ενώσεων» και «σωματείων», που σέρνουν τους ψηφοφόρους «πακέτο» ή τουλάχιστον έτσι λένε… Μπορεί αυτή η στήριξη να μην έφτανε το 2019 απέναντι σε ένα «διαμέτρημα» όπως ο Γιώργος Παπαναστασίου, αλλά η τοπική πολιτική ιστορία έχει δείξει πως είναι πολύ πιο δύσκολο να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος στο Αγρίνιο, παρά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα όταν αυτό είναι στα κάτω του.

Ας επανέλθουμε όμως στη «μάχη», που δίνουν οι δύο Αγρινιώτισσες για να ανέβουν στο «σκαλοπάτι» που θα τις φέρει απέναντι από το Δημήτρη Κωνσταντόπουλο. Κάποια «κέντρα εξουσίας» είναι κοινά για τις δύο κυρίες, καθώς στο παρελθόν είχαν επαφές και με τη Ντίνα Κατσαρή. Ίσως όμως το σημαντικότερο από αυτά τα κοινά «κέντρα» να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και για να ακριβολογούμε αυτό το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2019 «έκοψε» την υποψηφιότητα του Δημήτρη Τραπεζιώτη για το Δήμο Αγρινίου, προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια της Χριστίνας Σταρακά να εκθρονίσει το Γιώργο Παπαναστασίου. Το αποτέλεσμα τότε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει στις δημοτικές εκλογές ποσοστό τρεις φορές μικρότερο από αυτό που πήρε στο Δήμο Αγρινίου στις εθνικές εκλογές, που τις έχασε με οκτώμιση μονάδες.

Είναι πάνω – κάτω το ίδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα θέλει να μετρήσει σε γκάλοπ μεταξύ άλλων προσώπων και τη Ντίνα Κατσαρή για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου για το Δήμο Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι η ίδια προφανώς δεν έχει εκδηλώσει τέτοια επιθυμία.

Όμως εδώ δεν μιλάμε για τις δημοτικές εκλογές, μιλάμε για τους σταυρούς στις εθνικές εκλογές και οι δύο κυρίες εκτός από το Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, έχουν στην έδρα τους απέναντί τους και το ενισχύμενο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πέραν των Βαρεμένου και Μωραΐτη, πλέον θα υπάρχει και ο Μίλτος Ζαμπάρας στο «παιχνίδι» της εκλογικής βάσης του Αγρινίου. Οπότε τα πράγματα γίνονται complicated… Σαν την επιλογή που δίνει το facebook για όσους έχουν «μπλεγμένα» τα συναισθηματικά τους ή εν προκειμένω τις παρασκηνιακές τους διαδρομές.

Το κοινό όμως πρόβλημα για τις δύο κυρίες είναι ότι τουλάχιστον στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (δηλαδή αυτούς που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ το 2015 και το 2019) το από καιρού εις καιρόν «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τις δύο κυρίες και στο βαθμό που αυτό έχει βρει ανταπόκριση σε παρασκηνιακό επίπεδο, «χτυπάει άσχημα». Κάτι που σίγουρα θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευτεί υπέρ του ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Και το «δυστύχημα» για τις Κατσαρή και Σταρακά είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν πλέον να επιστρέφει πολύ κόσμος από το ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.

Ποιος λοιπόν θα κόψει πρώτος το νήμα; Θα είναι και πάλι ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στα κοινοβουλευτικά έδρανα ή κάποια από τις δύο κυρίες θα κάνει την ανατροπή και θα γίνει (μετά την αλήστου μνήμης Σοφία Γιαννακά) η δεύτερη γυναίκα – βουλευτής του Κινήματος στην τοπική πολιτική ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας;