ΕΛΟΠΥ: «Λένε ψέματα στο Ξηρόμερο, δεν θέλουν τουρισμό»

Το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών, σύμφωνα την ΕΛΟΠΥ, είναι αναπτυξιακό εργαλείο και δεν εμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη

Συνέντευξης Τύπου παραχώρησαν στο Αγρίνιο η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και η Αναπτυξιακή Εχινάδων και Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε., με αφορμή την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, που την πρόθεση του Δήμου Ξηρομέρου να προσβάλλει το ΠΔ στο ΣτΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ Απόστολος Τουραλιάς και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εχινάδων και Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε. Κώστας Μπόκας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως Προεδρικό Διάταγμα δεν θα καταπέσει στο ΣτΕ, όπως δεν κατέπεσε παρά της αλλεπάλληλες προσφυγές και το Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς έχει ισχυρή νομική βάση.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου, του δεύτερου εξαγώγιμου αγροτικού προϊόντος της χώρας με εξαγωγές ύψους 550 εκατ. ευρώ, χαρακτήρισαν το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών αναπτυξιακό εργαλείο για το κλάδο, υπογραμμίζοντας ότι δεν εμποδίζει άλλες μορφές ανάπτυξης σε όμορες περιοχές. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε και από το Φίλιππο Πετρίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΜΒΙΟ Α.Ε. που σχεδίασε το πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης για την ΕΛΟΠΥ, 1.000 μέτρα μακριά από τις ιχθυοκαλλιέργειες δεν περιορίζεται καμία άλλη δραστηριότητα, ούτε η τουριστική. Μάλιστα με το ΠΔ ορίζονται και τα σχετικά με τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, μετά από εισηγήσεις των Υπουργείων Άμυνας και Ναυτιλίας, όπως και το σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικής επιτήρησης.

Ο χάρτης με τις ιχθυοκαλλιέργειες στο παραλιακό μέτωπο Αστακού – Μύτικα με τις υφιστάμενες μονάδες και αυτές που προστίθενται (με πράσινο χρώμα), σε καμία περίπτωση δεν συνιστά τη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική

Κυρίως όμως στη διάρκεια της συνέντευξης ανέλυσαν τα δεδομένα, που προκύπτουν από το Προεδρικό Διάταγμα, και τα οποία ανατρέπουν την εικόνα που είχε δοθεί από την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στο Ξηρόμερο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρθηκε το νέο χωροταξικό δεν μετατρέπει την περιοχή σε βιομηχανική ζώνη, αφού οι 30 υφιστάμενες μονάδες προβλέπεται να αυξηθούν σε 35. Το ΠΔ μάλιστα ορίζει με σαφήνεια ότι δεν μπορούν να εγκατασταθούν άλλες. Εν αντιθέσει με νούμερα που ακούγονται από το ορισμένους στο Ξηρόμερο για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με ιχθυοκλωβούς, που θα «καταστρέψουν» το παραλιακό μέτωπο Αστακού – Μύτικα, στο ΠΔ η θαλάσσια έκταση που θα καταληφθεί ορίζεται σαφώς στα 1.722 στρέμματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου η προβολή των ιχθυοκαλλιεργειών είναι μόνο 5,9% επί της χερσαίας ζώνης σε μια ακτογραμμή μήκους 40 χλμ ανάμεσα στον Αστακό και στο Μύτικα.

Τόσο ο Απ. Τουραλιάς όσο και ο Κ. Μπόκας καταλόγισαν προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης στο Ξηρόμερο από ορισμένους παράγοντες της περιοχής, ενώ στο στόχαστρό τους βρέθηκε και η διοίκηση του Δήμου Ξηρομέρου. Συγκεκριμένα ο Απ. Τουραλιάς κατήγγειλε πως η ΕΛΟΠΥ στις επαφές και τις συναντήσεις που έγιναν με τη Δημοτική Αρχή προτάθηκε στο Δήμαρχο η ΕΛΟΠΥ να χρηματοδοτήσει μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ωστόσο απάντηση δεν πήρε ποτέ. Επίσης ο Απ. Τουραλιάς κατήγγειλε ότι η Avramar ενώ ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Δημάρχου Γ. Τριανταφυλλάκη για δωρεά απορριμματοφόρου, η αποδοχή της δωρεάς δεν έγινε ποτέ από το Δήμο «για να μην φανεί ότι ο Δήμος διαβουλεύεται με τον κλάδο». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Απ. Τουραλιάς υπογράμμισε ότι είναι πέρα ως πέρα ψέματα, όπως λέγεται στο Ξηρόμερο, ότι οι ιχθυοκαλλιεργητές θέλουν να μπουν στον κόλπο του Αστακού. «Και να μας τον έδιναν, δεν θα μπαίναμε στον κόλπο, γιατί είναι γεμάτος σκατά ελλείψει του βιολογικού καθαρισμού. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι ενδιαφερόμαστε και εμείς για το περιβάλλον, κι αν αυτοί που μονοπωλούν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες πιστεύουν ότι εμείς δεν έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση, τότε ας συνειδητοποιήσουν ότι πρόβλημα στο περιβάλλον σημαίνει για εμάς αυξημένο κόστος παραγωγής» είπε χαρακτηριστικά ο Απ. Τουραλιάς με τον Κ. Μπόκα να προσθέτει ότι σε μετρήσεις που έχουν γίνει σε διάφορα σημεία του παραλιακού μετώπου βρίσκονται κολοβακτηρίδια, «γι’ αυτό και δεν υπάρχει γαλάζια σημαία στις παραλίες της περιοχής».

Σε ανάλογο τόνο ο Κ. Μπόκας καταλόγισε υποκρισία στις αντιδράσεις που καταγράφονται στην περιοχή και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, σημειώνοντας ότι για το καμένο Euroferry Olympia, που προβλέπεται να παραμείνει για χρόνια στο Πλατυγιάλι δεν καταγράφονται αντιδράσεις, ούτε και για τη χωματερή στο Μαραθιά. Μάλιστα χαρακτήρισε ακραίο παράδειγμα χειραγώγησης της τοπικής κοινωνίας «όταν κάποιοι έβγαλαν τα σχολεία στο δρόμο με μαύρες σημαίες».

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εχινάδων Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε ότι στον κλάδο εργάζονται 500 άνθρωποι και ο εφοδιασμός γίνεται από την τοπική αγορά και ειδικά το Αγρίνιο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλοι θέλουμε τον τουρισμό, δεν θέλουμε μονοκαλλιέργεια για την τοπική κοινωνία, ενώ έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, ο Ευβοϊκός Κόλπος, η Ηγουμενίτσα, οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη του τουρισμού. Ο τουρισμός για εμάς είναι το καλύτερο marketing για το προϊόν μας, πρόσθεσε από την πλευρά του ο Απ. Τουραλιάς, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που το προϊόν είναι κατά βάση εξαγώγιμο το καλύτερο θα ήταν ο τουρίστας το ψάρι που τρώει στην Ελλάδα, να το βρίσκει μετά στα ράφια των super-market της πατρίδας του.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι ήταν παρόντες σε όλα τα στάδια της διαβούλευσης, ενώ στις επαφές που υπήρξαν με εκπροσώπους του Δήμου, ποτέ δεν υπήρξε μια αντιπρόταση ή κάποιο σοβαρό στοιχείο που να αμφισβητεί τη μελέτη που έγινε για το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών. «Δεν μπορούν να λένε ότι το ΕΛΚΕΘΕ, ως πιστοποιημένος φορέας του Κράτους δεν έκανε καλά τη δουλειά του» πρόσθεσε ο Φίλιππος Πετρίδης.