Τα νέα εκλογικά σενάρια

Μετάθεση παίρνουν οι αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, καθώς αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθούν καθαρές απαντήσεις στα «γιατί» της τραγωδίας στα Τέμπη.

Το σενάριο για εκλογές την Κυριακή των Βαΐων, παραμένει στο τραπέζι, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ποιες είναι οι εναλλακτικές ημερομηνίες όμως; Ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι προβλέπει την πραγματοποίηση των εκλογών στις 23 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το Πάσχα (επομένως η προκήρυξη θα γίνει στο τέλος Μαρτίου). Σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν οι δεύτερες εκλογές να γίνουν στις 28 Μαΐου, δηλαδή πριν από τις πανελλαδικές. Πρόκειται για μία μικρή μετάθεση που δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον κυβερνητικό σχεδιασμό και επομένως είναι εύκολα υλοποιήσιμη.

Ένα άλλο εναλλακτικό σενάριο προβλέπει πρώτες κάλπες στις 14 ή τις 21 Μαΐου, ωστόσο το πρόβλημα είναι πως η δεύτερη αναμέτρηση θα γίνει στο τέλος Ιουνίου (επομένως υπάρχει ένα μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί). Το γεγονός πάντως ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει προσδιορίσει επισήμως την ακριβή ημερομηνία των εκλογών- μιλώντας αόριστα για την άνοιξη- αφήνει περιθώρια στον χειρισμό του θέματος.