Διαχείριση απορριμμάτων: «Φάντασμα» ο ενιαίος φορέας για την Αιτωλοακαρνανία

Νέο «όχι» από το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας για τον ενιαίο φορέα
Δεν έχει λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας σχεδόν πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου και τριάμισι χρόνια μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ ο Ενιαίος Φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία, ο «Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α) Αιτωλοακαρνανίας» παραμένει στα χαρτιά….

Μπορεί αυτή τη εποχή το ζήτημα που προβληματίζει περισσότερο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων να είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021, με αποτέλεσμα για το Δήμο Μεσολογγίου η διαχείριση να γίνεται με κυβερνητικά εντέλλεσθε που στέλνουν τα σκουπίδια της περιοχής στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, ωστόσο υπάρχουν και άλλα «ανοικτά μέτωπα»….

Το βασικότερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Στράτου και Ναυπάκτου. Η διαδικασία της δημοπράτησης αυτών των έργων έχει «κολλήσει» σε αλλεπάλληλες προσφυγές στα δικαστήρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο της Ναυπάκτου που οδεύει σε τρίτη προσπάθεια δημοπράτησης, αφού οι προηγούμενες δύο απόπειρες την προηγούμενη τριετία ακυρώθηκαν από το ΣτΕ.

Την ίδια ώρα στην Αιτωλοακαρνανία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αν εξαιρέσουμε το ΧΥΤΑ Μεσολογγίου που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, τρεις ΧΥΤΑ σε Πάλαιρο, Στράτο και Ναύπακτο, όπου στους δύο πρώτους εκκρεμούν τα έργα επέκτασής τους και παράλληλα σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές Αγρινίου και Ακτίου – Βόνιτσας βρίσκονται κοντά στο όριο κορεσμού.

Σα να μην έφταναν όλα ο ενιαίος φορέας, που με βάση νόμο του 2018 θα αναλάμβανε τη διαχείριση των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας και γενικότερα τα θέματα που άπτονται της διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Πρόσφατα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάλεσε τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας να εγκρίνουν τη Συστατική Πράξη του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α) Αιτωλοακαρνανίας.

Όμως για μια ακόμη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας στην τελευταία του συνεδρίασης είπε «όχι» και δεν ενέκρινε τη Συστατική Πράξη του φορέα, στον οποίο προβλέπεται αναλογική με τον πληθυσμό συμμετοχή και των επτά Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας.

Η συμμετοχή ή όχι στο νέο «σχήμα» του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας έχει περάσει από 40 κύματα και αυτό γιατί, ενώ αρχικά ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας είχε επιλέξει τη συνδιαχείριση με τους δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου στη συνέχεια τα δεδομένα άλλαξαν και υπαγορεύτηκε στη Λευκάδα και το Μεγανήσι να ενταχθούν στον ειδικό διαβαθμιδικό φορέα των Ιονίων Νήσων, που θεσπίστηκε με το νέο περιβαλλοντικό νόμο.

Στο μεταξύ όμως υπήρξε και διάταξη που επανέφερε τη δυνατότητα στους νέους Φορείς να συμμετέχουν Δήμοι, οι οποίοι ανήκουν σε Περιφερειακές Ενότητες όμορων Περιφερειών. «Πατώντας» σε αυτή τη διάταξη ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας ανέμενε και αναμένει ως φαίνεται να επανέλθει το αρχικό καθεστώς της συνδιαχείρισης με τη Λευκάδα και το Μεγανήσι. Εξάλλου, ο σχεδιασμός εκείνος προβλέπει τη μετατροπή του ΧΥΤΑ Παλαίρου σε ΧΥΤΥ και τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Λευκάδα. Έτσι ο ενιαίος φορέας παραμένει ακόμη στη… θεωρία.

Φυσικά μέχρι να λειτουργήσει το νέο «σχήμα» οι υπάρχοντες Σύνδεσμοι Διαχείρισης των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, που εποπτεύονται αντιστοίχως από τους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ακτίου – Βόνιτσας συνεχίζουν να λειτουργούν και έτσι δεν τίθεται κάποιο επείγον πρόβλημα.

Παρ’ όλα αυτά, με αφορμή το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και τα κυβερνητικά εντέλλεσθε για μεταφορά των απορριμμάτων του Μεσολογγίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη και αιρετός του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας να βρεθεί στο αυτόφωρο, αναδείχθηκαν όλες οι παθογένειες της σημερινής κατάστασης, πέρα από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ αυτοδιοικητικών.

Αυτή η κατάσταση λοιπόν σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που υπάρχει στην κατασκευή των εργοστασίων απορριμμάτων σύντομα θα έχει αντίκτυπο και στην τσέπη των δημοτών καθώς αργά ή γρήγορα επίκειται και η επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, κάτι που θα το πληρώσουν μέσω των τελών καθαριότητας οι πολίτες.