Ανακαίνιση κουζίνας: 4 Tips για εργονομικό σχεδιασμό

Στην ανακαίνιση σπιτιού προσπαθούμε να σκεφτόμαστε όσο πιο εργονομικά γίνεται. Ο εργονομικός σχεδιασμός είναι η βελτιστοποίηση των προϊόντων ώστε να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά για ανθρώπινη χρήση. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν τα πάντα.

Ωστόσο, ας σκεφτούμε πως θα ήταν να μπορούμε να μεταμορφώσουμε την κουζίνα μας σε έναν εργονομικό χώρο. Θα μπορούμε να κινηθούμε με περισσότερη ευκολία και να τακτοποιούμε τα αντικείμενα πιο γρήγορα.

Πάμε να δούμε τις 4 μικρές συμβουλές για μια πιο εργονομική κουζίνα.

Ανακαίνιση κουζίνας και εργονομικός σχεδιασμός

  • Ανάπτυξη ενός ευέλικτου εσωτερικού σχεδίου

Ουσιαστικά στην ανακαίνιση κουζίνας, οι περισσότερες συσκευές, ηλεκτρικές πρίζες και ράφια πρέπει να βρίσκονται σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορούμε να τα φτάσουμε εύκολα. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε κάθε τετραγωνικό μήκος του διαθέσιμου χώρου χωρίς να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε ένα μαγείρεμα.
Για παράδειγμα, οι πάγκοι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα κατά το σχεδιασμό της εργονομικής κουζίνας μας. Συνιστούμε να προσαρμόσουμε τα ύψη του πάγκου στις δικές μας ανάγκες.

  • Εφαρμογή της αρχής του τριγώνου εργασίας της κουζίνας

Αυτή η θεωρία προήλθε από τις βιομηχανίες που ανέπτυξαν μια μέθοδο, γνωστή ως «Μελέτες Χρόνου και Κίνησης», για τη μέτρηση της ολοκλήρωσης και της αποτελεσματικότητας της εργασίας κατά τις αρχές του 20ου αιώνα.
Με άλλα λόγια, θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά ο νεροχύτης, το ψυγείο και οι εστίες, αλλά με αρκετό χώρο γύρω από κάθε μια από τις «τρεις γωνίες» ώστε να μπορεί κανείς να εκτελέσει τις εργασίες του εύκολα.
Αν και αυτό αναπτύχθηκε σε μια εποχή πριν από την εφεύρεση των σύγχρονων συσκευών, οι περισσότερες διατάξεις κουζίνας εξακολουθούν να βασίζονται γύρω από τη θεωρία. Τα τρία σημεία του κέντρου εργασίας χωρίζονται σε κρύες, υγρές και ζεστές περιοχές.

  • Κατάλληλος εξοπλισμός, εξαερισμός και φωτισμός

Σε κάθε ανακαίνιση σπιτιού ψάχνουμε να βρούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, εξαερισμό και φωτισμό. Έτσι, και η κουζίνα απαιτεί και τα τρία προαπαιτούμενα για να λειτουργεί εργονομικά. Υπάρχουν πέντε κύριοι τομείς δραστηριότητας σε μια κουζίνα που πρέπει να λάβετε υπόψη: πλύσιμο, μαγείρεμα , προετοιμασία, σκεύη και αποθήκευση. Η έλλειψη φυσικού φωτός ή λαμπτήρων στο χώρο της κουζίνας μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών και να μας κάνει να κουραστούμε γρήγορα. Όλος ο εξοπλισμός μαγειρέματος θα πρέπει να είναι στρατηγικά τοποθετημένος ώστε να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρον τον φωτισμό και τον απορροφητήρα.

  • Οργάνωση του αποθηκευτικού χώρου

Θέλουμε να κινούμαστε μέσα στην κουζίνα μας ελεύθερα και να βλέπουμε τα πράγματα τακτοποιημένα. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε σημεία όπου θα μπορούμε να αποθηκεύουμε όλα τα είδη μαγειρικής και όχι μόνο.
Ο χώρος αποθήκευσης μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη: αποθήκευση χωρίς τρόφιμα, ξηρή αποθήκευση και αποθήκευση ψύξης. Τα μαγειρικά σκεύη και τα σερβίτσια θα πρέπει να αποθηκεύονται είτε στο ντουλάπι είτε στα ράφια. Τα συστατικά μαγειρέματος ή αντικείμενα σε διαφανή δοχεία, ώστε να μπορούμε να δούμε τι υπάρχει μέσα.
Η εργονομική σχεδίαση έχει μπει για τα καλά στον μοντέρνο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση σπιτιού με αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν τα οφέλη της. Ένας χώρος που χρειάζεται μια εργονομική πρόταση είναι και η κουζίνα όπου καθημερινά την επισκεπτόμαστε για να δημιουργήσουμε καταπληκτικά γεύματα.