Ημερίδα για την Αστεγία : «Ο Δήμος Αγρινίου έχει αρχίσει να γίνεται «συμπεριληπτικός δήμος»

Παρουσία σημαντικών ομιλητών και τη συμμετοχή του κ. Γιώργου Σταμάτη, Γεν. Γραμ. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με κεντρικό θέμα: “Κατανοώντας την Αστεγία” που διοργανώθηκε από τις Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφερόμενος στο έργο των Δομών Αστέγων και τη σημασία της λειτουργίας τους.

«Πριν από 5 χρόνια, στις αρχές Μαρτίου του 2018, ο Δήμος Αγρινίου πρωτοποριακά, έθετε σε λειτουργία τις πρώτες Δομές Αστέγων στην Αιτωλοακαρνανία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε το πρώτο σπίτι για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ένα καταφύγιο ανθρωπιάς. Ένα έργο που συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι σήμερα με δυνατότητα ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Θέλω να ευχαριστήσω τον, επί δύο θητείες, Αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή για την προσήλωση στο καθήκον. Την Διευθύντρια Μαρία Τσίνα, όλους τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές και τους εργαζόμενους στις Δομές Αστέγων για την ανθρωπιά με την οποία ανταποκρίνονται καθημερινά στις υποχρεώσεις τους», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργος Σταμάτης αναλύοντας τις πολιτικές στέγασης και επικεντρώθηκε στους άξονες παρέμβασης της νέας προγραμματιστικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Ο κ. Σταμάτης στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε ότι «ο Δήμος Αγρινίου έχει αρχίσει να γίνεται «συμπεριληπτικός δήμος», εφαρμόζοντας πολιτικές με σκοπό την προαγωγή και την διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, των ευάλωτων, των αστέγων, των ατόμων με αναπηρίες. Θέλουμε συμπεριληπτικούς δήμους και όχι πολιτικές που δεν αντέχουν στον χρόνο και δε βοηθούν τους πολίτες» ενώ τόνισε ότι «το κλειδί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι η πρόληψη». Ο κ. Σταμάτης συνεχάρη τον Δήμαρχο Αγρινίου γιατί, όπως είπε, «ο Δήμος Αγρινίου είναι από τους λίγους Δήμους της χώρας που παίρνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης, και βάζει στην ατζέντα του θέματα κοινωνικής πολιτικής, και μάλιστα θέματα, όπως η αστεγία, τα οποία είναι δύσκολο να κατανοήσουμε».

Ακολούθησε παρουσίαση από το επιστημονικό προσωπικό των Δομών Αστέγων του προβλήματος της Αστεγίας στον Δήμο Αγρινίου και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται. «Είμαστε στις δομές για να συνδράμουμε, να βοηθήσουμε και όχι να κρίνουμε» τόνισαν οι εργαζόμενοι στις Δομές του Δήμου Αγρινίου, οι οποίοι μέσα από τις προσωπικές και ομαδικές συνεδρίες που πραγματοποιούν στις Δομές δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, ησυχίας και ψυχικής γαλήνης σε όσους φτάνουν εκεί ζητώντας συνδρομή, βοήθεια.

Τέλος ο κ. Σοφούλης Ταταρίδης και η κ. Ευαγγελία Δημητρίου της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος» παρουσίασαν εκπαιδευτικό παιχνίδι που αφορά την Αστεγία και εφαρμόστηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος και πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.