Οκτώ Γεωπονίες του Γαβρόγλου περιμένουν επαγγελματικά δικαιώματα

Το παράδειγμα των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας: Η ζήτησή τους ανάλογη με τα επαγγελματικά δικαιώματα

Τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών δεν είναι τα μόνα που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Όλα ξεκίνησαν, το 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, όπου προχώρησε η συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Τότε όλα τα τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων, μετεξελίχθηκαν σε 5ετή Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, αποκτώντας νέα προγράμματα σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου κατατεθειμένα στην ΕΘΑΑΕ και δέχθηκαν τους πρώτους εισαχθέους το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Όμως στους προαναφερθέντες νόμους ο Κώστας Γαβρόγλου ξέχασε… να ρυθμίσει τα ζητήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τις Γεωπονικές Σχολές που ίδρυε ανά 100 ή 200 χιλιόμετρα. Αυτή την περίοδο εκτός από τους φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας στο Μεσολόγγι σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι φοιτητές του αντίστοιχου Τμήματος στην Άρτα. Στην συνέχεια, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και διευκρίνηση από τους αρμόδιους ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα και την έκβαση τους. Το πρόβλημα αφορά συνολικά οκτώ τμήματα στα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και δύο τμήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οκτώ Γεωπονικές που δεν βγάζουν… γεωπόνους.

Αυτή είναι η «κληρονομιά» του Κ. Γαβρόγλου. Και δυστυχώς τα λάθη αυτά δεν διορθώθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση, ιδίως για την περίπτωση του Τμήματος στο Μεσολόγγι υπήρχε η ευκαιρία με την αναδιάρθρωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου με το Προεδρικό Διάταγμα που βγήκε πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά πέρασε ανεκμετάλλευτη…

Τα επαγγελματικά δικαιώματα και η ζήτηση

Καθώς τα προηγούμενα χρόνια η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σήκωσε μεγάλη συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση γενικότερα, αξίζει να θυμηθούμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα της Γεωπονικής στο Μεσολόγγι είχε μόλις 22 επιτυχόντες με τις προσφερόμενες θέσεις να είναι 90. Προφανώς για αυτή την ανισσοροπία δεν έφταιγε μόνο η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής. Γιατί να επιλέξουν οι υποψήφιοι φοιτητές ένα Τμήμα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα; Δυστυχώς οι αρμόδιοι της Παιδείας ούτε καν αυτό το ερώτημα δεν έχουν θέσει στους εαυτούς τους, διαφορετικά δεν θα σχεδίαζαν «στου κασίδη το κεφάλι»…

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως πέρυσι τα τρία πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας είχαν μόλις 121 (επί του συνόλου των 310 προσφερόμενων θέσεων), και η πλειοψηφία αυτών, οι 84, ήταν οι επιτυχόντες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο, ενός Τμήματος που έχει επαγγελματικά δικαιώματα. Και έχει επαγγελματικά δικαιώματα γιατί το Τμήμα αυτό δεν είναι κάποιο από τα τμήματα των ΤΕΙ, που ο Κ. Γαβρόγλου εν μια νυκτί τα «βάφτισε» Πανεπιστήμια, αλλά γιατί προήρθε ως μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων ή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Όταν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα τα τμήματα έχουν ζήτηση και φοιτητές, τόσο απλά είναι τα πράγματα…