Κανένα πρόστιμο στο ΧΥΤΑ Στράτου, λέει η Περιφέρεια

Συνεχής βελτίωση στη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τους ελέγχους της Περιφέρειας

Το 2016 ήταν η τελευταία φορά που επιβλήθηκε πρόστιμο στο ΧΥΤΑ Στράτου, έκτοτε διαπιστώνεται συνεχής βελτίωση στη λειτουργία του.Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο αντιπεριφέρειαρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας απαντώντας σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε ο Επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» Κυριάκος Γαλάνης.

Ο κ. Γαλάνης επικαλέστηκε καταγγελίες και αναφορές πως λύματα του ΧΥΤΑ Στράτου διαρρέουν και καταλήγουν στη Λίμνη Στράτου. Τέτοιες καταγγελίες συνοδευόμενες μάλιστα και από σχετικό φωτογραφικό υλικό είχαν αναρτηθεί το προηγούμενο διάστημα στα social media. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γαλάνης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του αναφορικά με το αν αυτές οι διαρροές σε παρακείμενα ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη Στράτου επηρεάζουν την καταλληλότητα του πόσιμο νερού για την περιοχή.

Από την πλευρά του ο Λ. Δημητρογιάννης τόνισε πως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρεια ελέγχονται όλοι οι ΧΥΤΑ τακτικά. Στην παρούσα φάση, διευκρίνισε, αναμένονται τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων από τις δειγματοληψίες που έγιναν πρόσφατα.

Ενώ σε σχέση με την πιθανότητα επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζονται και των υπόγειων υδάτων ο Λ. Δημητρογιάννης σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει καλέσει όλους του ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας να εναρμονιστούν με την νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι και η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την εκπόνηση ειδικής υδρολογικής μελέτης.

Τέλος αναφορικά με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού ο Λ. Δημητρογιάννης παρέπεμψε στις αναλύσεις της ΔΕΥΑ Αγρινίου και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, που είναι αρμόδιες.