Δυτική Ελλάδα : 450.000 ευρώ πρόστιμα στα πυρηνελαιουργεία

Η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Δυτικής Ελλάδα προβληματίζει ιδιαίτερα. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο της επερώτησης της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» σχετικά με τη λειτουργία πυρηνελαιουργείων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Κούστας μετέφερε τις καθημερινές διαμαρτυρίες των κατοίκων στην περιοχή του Μεσολογγίου για ανεξέλεγκτη διαρροή στραγγισμάτων και αποβλήτων από ελαιοτριβεία τα οποία μολύνουν τα αυλάκια, τους χείμαρρους της περιοχής και απορρέουν αναπόφευκτα στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου -Αιτωλικού. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση πυρηνελαιουργείου στη Φοινικιά Μεσολογγίου, όπου καταγγέλλεται η δυσοσμία και η αποπνικτική ατμόσφαιρα, που δημιουργείται από τη λειτουργία του.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λ. Δημητρογιάννης απαντώντας υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έχει κάνει την τελευταία τριετία 30 ελέγχους και επανελέγχους σε πυρηνελαιοργεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα ύψους 450.000 ευρώ. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια μόνο για το έλεγχο των περιβαλλοντικών παραμέτρων λειτουργίας αυτών των μονάδων. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα καθώς από την υφιστάμενη κατάσταση, προκύπτει ότι πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση στους όρους λειτουργίας των πυρηνελαιοργείων.