Δήμος Αγρινίου : Δάνειο 13,7 εκατ. για τον οδοφωτισμό που αποπληρωθεί από τη μείωση που φέρνουν τα led

Αυτοχρηματοδοτούμενο από τα πλεονεκτήματα των led θα είναι το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Δήμου Αγρινίου

Πρόσω ολοταχώς βάζει ο Δήμος Αγρινίου για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού στο σύνολο του Δήμου. Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου πέρασε η επιλογή της τράπεζας από την οποία ο Δήμος Αγρινίου θα πάρει δάνειο προκειμένου να υλοποιήσει το έργο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Δήμου Αγρινίου, καθώς αφορά 13,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα πρόκειται επίσης και για το πρώτο δάνειο στην ιστορία του Δήμου που θα είναι «αυτοχρηματοδοτούμενο», καθώς ο Δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με το Δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου, δεν θα βάλει χέρι στο ταμείο του Δήμου για να το αποπληρώσει, αλλά αυτό συμβεί μέσω της τεράστιας εξοικονόμησης που θα προσφέρει η υλοποίηση του έργου. Η εναλλακτική επιλογή που θα είχε ο Δήμος Αγρινίου για την προώθηση του έργου, όπως εξήγησε ο Γ. Παπαναστασίου, ήταν να προχωρήσει σε κάποιους τύπου σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω σύμβασης παραχώρησης, ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου επιλέγει το δανεισμό, προκειμένου αυτή η επένδυση να είναι αμιγώς δημόσια.

Σήμερα το 40% της ενέργειας που καταναλώνει ο Δήμος Αγρινίου αφορά τον οδοφωτισμό, έτσι κρίθηκε σκόπιμο ο Δήμος Αγρινίου να προχωρήσει όπως συμβαίνει με ορισμένα δημοτικά κτίρια, σχολεία κτλ να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου του οδοφωτισμού με νέα φωτιστικά σώματα τύπου led. Υπενθυμίζεται ότι ήδη μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό δύο εκατ. ευρώ, ο Δήμος αναβαθμίζει ενεργειακά μέρος του δημοτικού φωτισμού στον αστικό ιστό της πόλης.

Όμως το σύνολο του οδοφωτισμού αφορά 23.241 φωτιστικά σημεία και η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισής του προβλέπει εξοικονόμηση της τάξης του 68,98%. Σήμερα η κατανάλωση ρεύματος για τον οδοφωτισμό φτάνει τα 10,490 εκατ. kWh και με ετήσια δαπάνη 1,89 εκατ. ευρώ (με τιμή 0,18 ευρώ / kWh). Το οικονομικό όφελος – εξοικονόμηση για το Δήμο Αγρινίου από την αναβάθμιση, αν συνυπολογίσει κανείς και το ετήσιο κόστος συντήρησης του υφιστάμενου συμβατικού συστήματος, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2,6 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Αγρινίου απευθύνθηκε στις τράπεζες προκειμένου να πάρει προσφορές για το δάνειο των 13,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων κατέθεσε προσφορά για 10ετές δάνειο με σταθερό επιτόκιο 3,78%. Η ετήσια δόση του δανείου θα ανέρχεται σε 1,67 εκατ. ευρώ, όμως από τη στιγμή που η μελέτη του έργου προβλέπει ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 2,6 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά ο Δήμος Αγρινίου θα μπορεί και το δάνειο να αποπληρώνει και να έχει και όφελος.
Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απλώς έγινε η επιλογή της τραπεζικού ιδρύματος για τη σύναψη του δανείου, σε μεταγενέστερη φάση θα αποφασιστούν οι επιμέρους όροι του δανείου για να προχωρήσει η διαδικασία.

Η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού του Αγρινίου με τη μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας θα ωφελήσει το Δήμο διπλά, όταν θα προχωρήσει η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου και αυτό γιατί όταν θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, που σχεδιάζεται με βάση τις σημερινές ενεργειακές ανάγκες του Δήμου, θα αποφέρει ένα περίσσευμα ενέργειας, το οποία δοθεί δωρεάν σε περίπου 2.000 ευάλωτα νοικοκυριά.