ΧΥΤΑ Στράτου : Έρχεται η επέκταση για να «σώσει» και το εργοστάσιο

Η επικείμενη δημοπράτηση της επέκτασης του ΧΥΤΑ διατηρεί ανοικτό το «παράθυρο» για τη χρηματοδότηση του εργοστασίου απορριμμάτων από το νέο ΕΣΠΑ

Αν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς ο Δήμος Αγρινίου καταφέρει να συμβασιοποιήσει τα έργα επέκτασης του ΧΥΤΑ Στράτου ίσως έτσι καταφέρει να «διασώσει» και την κοινοτική χρηματοδότηση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που κινδυνεύει να χαθεί.

Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άγονο το διαγωνισμό για το εργοστάσιο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου ακυρώνοντας τη συμμετοχή όλων των συμμετοχόντων στο διαγωνισμό. Έτσι μετά από αυτή την απόφαση είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση (περίπου 14 εκατ. ευρώ), αφού με το τέλος του 2023 ολοκληρώνεται η τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδος του ΕΣΠΑ. Και αυτό γιατί στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι αδύνατο, το έργο να επαναδημοπρατηθεί και να αποκτήσει σύμβαση, άρα και ένα βασικό επιχείρημα για να γίνει το έργο – γέφυρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ.

Εντωμεταξύ τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα υπάρξει κοινοτική χρηματοδότηση -και πόση θα είναι αυτή- για νέα έργα τέτοιου τύπου ή αν θα γίνει μονόδρομος για την προώθηση τους η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), όπως έχει γίνει ήδη σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά προβλέπονταν να μην υπάρξει στο νέο ΕΣΠΑ περαιτέρω χρηματοδότηση για έργα επεξεργασίας αποβλήτων στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό τελικά να υπάρξει μια χρηματοδότηση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή. Οι λεπτομέρειες όμως για τα κριτήρια αυτής της χρηματοδότησης δεν έχουν ακόμη αποσαφινιστεί…

Ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου διατηρεί ακόμη ένα «παράθυρο» ανοικτό, προκειμένου να έχει και στη νέα περίοδο στη διάθεσή του κοινοτικούς πόρους για έργα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό είναι τα έργα επέκτασης του ΧΥΤΑ. Και αυτό γιατί το 2020, όταν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ τα έργα του Δήμου Αγρινίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων εντάχθηκαν «πακέτο» σε μια πράξη με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Το βασικό έργο ήταν φυσικά η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό ωστόσο μαζί της είχαν ενταχθεί ως υποέργα της ίδιας πράξης τα έργα επέκτασης του ΧΥΤΑ Στράτου, τα έργα αναβάθμισης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ) και η προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών.

Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου ενέκρινε τους όρους για τη δημοπράτηση της επέκτασης του ΧΥΤΑ, που έχει προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ. Και έτσι, αν αυτό το υποέργο αποκτήσει νομική δέσμευση, σύμβαση δηλαδή, μέσα στο 2023 είναι πιθανό «διασώσει» και τη χρηματοδότηση για το μεγαλύτερο έργο που είναι η κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων.

Τι αφορά η επέκταση του ΧΥΤΑ

Το έργο «Κατασκευή έργων επέκτασης ΧΥΤΑ» συνολικού προϋπολογισμού 3.895.576 € (με ΦΠΑ24%) περιλαμβάνει τα έργα κατασκευής της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ Στράτου (με προοπτική να λειτουργήσει αποκλειστικά ως ΧΥΤΥ) χωρητικότητας 1.104.000 m3, σε έκταση 60 στρ. με έργα στεγάνωσης και τα αντίστοιχα έργα δικτύων διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου.

Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στον χώρο αυτό θα περιλαμβάνουν την κατασκευή 4 κυττάρων σε κατάντη συνέχεια των υφισταμένων 3 κυττάρων και την επέκταση της στεγάνωσης και των δικτύων συλλογής διηθημάτων και βιοαερίου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 10 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.