Δύσκολες οι ζυμώσεις στην κεντροαριστερά για το Αγρίνιο

Ήρθε  και η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Γκρίζη για τη δημαρχία στο Αγρίνιο. Η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενομένη αφού φημολογούνται εδώ και αρκετό καιρό πως ο Νίκος Γκρίζης θα έκανε την κίνησή του.

Το μεγάλο ερωτηματικό για να διαμορφωθεί το σκηνικό των δημοτικών εκλογών στο Αγρίνιο είναι το τι θα συμβεί στα κεντροαριστερά. Εκεί, στις δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Ένα ενδεχόμενο είναι η κοινή κάθοδος αυτών των δυνάμεων, κάτι που φαίνεται ότι ζητά μετ΄επιτάσεως ο Δημήτρης Τραπεζιώτης με επιστολή του προς τα μέλη του «Αγρίνιο Μπορείς».

Προς μια τέτοια προοπτική -θεωρητικά τουλάχιστον- «οδηγεί» και ο νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση, που προβλέπει εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43%. Ωστόσο, η πρόταση Τραπεζιώτη φαίνεται να συναντά εξίσου υποστηρικτές και πολέμιους στο ευρύτερο χώρο, ενώ η εμπλοκή των εθνικών εκλογών που μεσολαβούν φαίνεται πως έχει περιπλέξει τα πράγματα και αυτό γιατί η σύμπτυξη των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Και μετά τις εθνικές εκλογές ίσως να είναι αργά…

Μια άλλη ιδιαιτερότητα που υπάρχει είναι ότι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση είναι αυτές που θεωρητικά τουλάχιστον έχουν το πάνω χέρι στο Αγρίνιο και όχι αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο στενό χώρο του ΠΑΣΟΚ, αν και υπάρχουν ένας – δυο ενδιαφερόμενοι, καταγράφεται στη παρούσα φάση μια δυστοκία… Από τη μια γιατί η γραμμή του κόμματος είναι πως τώρα το βάρος πέφτει στις εθνικές κάλπες με στόχο το διψήφιο ποσοστό και από την άλλη γιατί ίσως να μην ενθουσιάζουν πολύ οι ενδιαφερόμενοι.

Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο ευρύτερο χώρο, αναμένεται να ενταθούν, ιδίως μετά και την ανακοίνωση Γκρίζη. Έτσι ενδεχομένως μετά την Ανάσταση να δούμε… φως και στο κεντροαριστερό μέτωπο.