ΚΟΙΠΑ Δήμου Αγρινίου: Ομαλά οι πληρωμές των προγραμμάτων, κανονικά οι πληρωμές των εργαζομένων

Ομαλοποιήθηκε πλήρως η κατάσταση με τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του Δήμου Αγρινίου και δη στις δομές που επιχορηγούνται από κοινοτικά προγράμματα.

Ο λόγος για τους συμβασιούχους που εργάζονται στο νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΟΙΠΑ) του δήμου Αγρινίου, που είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, των ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ, καθώς και των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι».

Πρόσφατα μάλιστα μετά την μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δόθηκαν κεντρικά από το Κράτος χρήματα στους Δήμους για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, που πλέον λογίζονται ως τακτικό προσωπικό των Δήμων.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου αυτά τα χρήματα πέρασαν από το Δήμο στην ΚΟΙΠΑ με την μορφή έκτακτης επιχορήγησης. Ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι ομαλοποιήθηκαν από την ΕΕΤΑΑ οι πληρωμές από το ΕΣΠΑ για το προσωπικό των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να μην οφείλονται μισθοδοσία. Παράλληλα πρόσφατα έγιναν και οι πληρωμές για το ΚΗΦΗ, που αφορούσαν όλο το 2022.Έτσι το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί κυρίως μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, πλέον έχει ξεπεραστεί.

Τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση, ο Δήμος Αγρινίου και η ΚΟΙΠΑ μπορούσαν από το αποθεματικό τους να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις που υπήρχαν στην καταβολή των χρημάτων από τα προγράμματα των voucher σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Έτσι οι συμβασιούχοι στις δομές αυτές πληρώνονταν από χρήματα του Δήμου και όταν έρχονταν τα χρήματα από τα προγράμματα συμπληρώνονταν το αποθεματικό του Δήμου. Όμως τη χρονιά που πέρασε δεν ήταν δυνατόν αυτό να συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι τον περασμένο Οκτώβριο ο Δήμος Αγρινίου είχε επιχορηγήσει εκτάκτως την ΚΟΙΠΑ με 200.000 ευρώ λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος ενέργειας και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχαν καθυστερήσει οι καταβολές από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση», είχε καταφέρει να καταβάλλει δύο μισθοδοσίες στους συμβασιούχων των προγραμμάτων της ΕΕΤΑΑ. Ωστόσο στη συνέχεια οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι. Με την έναρξη όμως της νέας χρονιάς ομαλοποιήθηκαν οι πληρωμές των προγραμμάτων και έτσι πλέον οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι πληρώνονταν στην ώρα τους.