Τριχωνίδα: 10,6 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των αποχετευτικών από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ολοκλήρωση των αποχετευτικών πέριξ της Τριχωνίδας θα πετύχει η ΔΕΥΑ Αγρινίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα στην πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» εντάχθηκε από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου η «Ολοκλήρωση αποχετευτικών έργων λυμάτων παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας Β’ φάση και Γ’ φάση» με συνολικό προϋπολογισμό 10,6 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Αγρινίου με τα δύο αυτά έργα θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τους κανόνες για τη διαχείριση των λυμάτων αναφορικά με τους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας. Τα συγκεκριμένα έργα είχαν προταθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η β’ φάση των αποχετευτικών έχει ήδη συμβασιοποιηθεί.

Ωστόσο μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» υπήρχαν προβλήματα, ιδίως με τα έργα με προϋπολογισμό άνω των 5 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που το πρόγραμμα έχει πλαφόν χρηματοδότησης ανά Δήμο. Όλα αυτά όμως ξεπεράστηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που δεν έχει τέτοιους περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ ο Δήμος Αγρινίου υλοποίησε την πρώτη φάση των αποχετευτικών δικτύων στην ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας, καθώς επίσης και την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού του Αγρινίου, που θα υποδεχθεί τα λύματα αυτών των περιοχών.

Το έργο αφορά στη συμπλήρωση εσωτερικών δικτύων των πυκνοδομημένων τμημάτων οικισμών στην Βόρεια και την Νότια Τριχωνίδα κατά τη Β΄ και Γ΄ φάση και περιλαμβάνει:
-Κατασκευή δικτύου βαρύτητας συνολικού μήκους 41.700μ
-Κατασκευή δικτύου βαρύτητας μήκους 16.200m, καταθλιπτικών αγωγών μήκους 1870m καθώς και κατασκευή έργων Π/Μ και Η/Μ τριών αντλιοστασίων.