Γεωπονικά Τμήματα : ΓΕΩΤΕΕ και ΕΘΑΑΕ θα κάνουν το «ξεσκαρτάρισμα»;

Η επόμενη μέρα της ρύθμισης για τα Γεωπονικά Τμήματα
Φωνές από ΓΕΩΤΕΕ και ΠΟΓΕΔΥ για υπερκορεσμό στο επάγγελμα

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Γεωπονικών Σχολών ανά την Ελλάδα, μπορεί να ψηφίστηκε κάνοντας τελικά ονομαστική αναφορά στα περισσότερα Τμήματα γεωπονικού αντικειμένου της χώρας, ωστόσο η επόμενη μέρα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη…

Στο Αγρίνιο, για παράδειγμα, οι φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η ρύθμιση δεν κάνει ονομαστική αναφορά στο Τμήμα τους. Αντιθέτως, ονομαστικά αναφέρθηκαν στην ρύθμιση τόσο το νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, όσο και τα άλλα δύο Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στο Μεσολόγγι.

Όμως το πρόβλημα δεν είναι η ονομαστική αναφορά των Τμημάτων, αλλά το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή.

Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε για το σύνολο των Γεωπονικών Τμημάτων της χώρας η διαδικασία που προβλέπεται είναι ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου και κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση βάσει της οποίας οι απόφοιτοι των Τμημάτων θα μπορούν να ασκήσουν την οικονομική δραστηριότητα του Γεωπόνου.

Θα συμβεί κάτι τέτοιο όμως για όλα τα Τμήματα ή μήπως τελικά θα γίνει κάποιου είδους «φιλτράρισμα» – «ξεσκαρτάρισμα» από το ΓΕΩΤΕΕ και την ΕΘΑΑΕ; Από την πρώτη στιγμή εξάλλου το ΓΕΩΤΕΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον κορεσμό που παρατηρείται στο επάγγελμα, πράγμα που είναι απόρροια του προβληματικού νομοθετήματος Γαβρόγλου, επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου πανεπιστημιακά γεωπονικά τμήματα δημιουργήθηκαν ανά περίπου 100χλμ.

ΓΕΩΤΕΕ : Θα έχουν τα πτυχία ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας;

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αντέδρασε στη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι θα εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο που θα του επιτρέψει ουσιαστικά να εκπληρώσει το ρόλο που του έχει αναθέσει η Πολιτεία στην άσκηση του Γεωτεχνικού επαγγέλματος.
Όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ σε ανακοίνωσή του «θα πρέπει να απαντηθεί τάχιστα σε όλους τους Γεωτεχνικούς συναδέλφους, στους φοιτητές των Γεωτεχνικών σχολών αλλά και στις οικογένειες που μοχθούν για τις σπουδές τους, εάν και κατά πόσο πραγματικά τα πτυχία τους θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή θα τα λαμβάνουν ως απλά εφόδια γνώσης, δεδομένου ότι οι σχεδόν 6.000 πλέον κατ’ έτος αποφοιτούντες Γεωτεχνικοί θα οδηγήσουν σε υπερκορεσμό του επαγγέλματος πριν καν προλάβουν οι σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές να εξέλθουν των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τους». Επιπλέον το ΓΕΩΤΕΕ κρίνει επιβεβλημένο να ανακοινωθούν άμεσα δεσμεύσεις, από όλα τα κόμματα που στήριξαν τη εν λόγω νομοθετική διάταξη, για γενναίες οικονομικές ενισχύσεις αλλά και συγχωνεύσεις όλων αυτών των Τμημάτων, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών τους, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο όλα τα προαναφερθέντα ζητούμενα για την άρτια και αποτελεσματική άσκηση του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού.

ΠΟΓΕΔΥ : Οδηγούμαστε στον παραλογισμό οι πτυχιούχοι γεωπόνοι να είναι περισσότεροι από τους επαγγελματίες αγρότες

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) υπογραμμίζοντας ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν διαθέτει 33 πανεπιστημιακά τμήματα γεωπονικής κατεύθυνσης με εισακτέους περίπου 6.000 γεωπόνους φοιτητές ανά έτος. Ούτε κανένα άλλο γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο στη Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την εκπαιδευτική «φούσκα» που δημιουργήθηκε».
«Εάν δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις για μία πλήρη αναδιάρθρωση των γεωπονικών και δασολογικών τμημάτων με σημαντικές συγχωνεύσεις τμημάτων και δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, δηλαδή με εξορθολογισμό στις πραγματικές δυνατότητες εκπαίδευσής τους, τότε σε λίγα χρόνια θα φθάσουμε σε ένα νέο νεοελληνικό παραλογισμό: οι πτυχιούχοι γεωπόνοι να είναι περισσότεροι από τους επαγγελματίες αγρότες και οι πτυχιούχοι Δασολόγοι να είναι περισσότεροι από τους Δασεργάτες» σημειώνει ακόμη με νόημα η ΠΟΓΕΔΥ και υπογραμμίζει πως «δεν είναι δυνατόν στο όνομα των διαχρονικών πελατειακών και ψηφοθηρικών σχέσεων με δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας να ευτελίζεται η επιστήμη και το επάγγελμα του γεωπόνου και του δασολόγου στη χώρα μας».

«Πώς είναι δυνατόν η Κυβέρνηση που τάχθηκε υπέρ των «αρίστων» να υποβαθμίζει σημαντικά τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των αρίστων εισακτέων φοιτητών στα Τμήματα με τις μεγαλύτερες βάσεις εισαγωγής μεταξύ των τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας της χώρας (ειδικά οι διαφορές μεταξύ των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων Γεωπονίας είναι χαοτικές); Στο όνομα ποιας πολιτικής ιδεολογίας μπορεί να υποστηριχθεί μία τέτοιας έκτασης εκπαιδευτική και επαγγελματική ισοπέδωση προς τα κάτω που δεν ωφελεί κανέναν, αλλά μόνον θα τους κρατάει όλους μαζί «όμηρους», δεκάδες χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους, σε σπουδές χωρίς πραγματική προοπτική, στρεβλώνοντας βάναυσα τον επαγγελματικό προσανατολισμό της νέας γενιάς;» αναρωτιέται ακόμη η ΠΟΓΕΔΥ.

Νέα Τμήματα και στο βάθος νέα αναδιάρθρωση

Εντωμεταξύ η πρόσφατη ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων από το Υπ. Παιδείας προκάλεσε και πάλι γκρίνιες στα πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο θα έχει συνολικά περίπου 2.100 εισακτέους περισσότερους από όσους ζήτησε. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά Τμήματα με χαμηλή ζήτηση και ελάχιστο αριθμό επιτυχόντων αναζωπυρώνει τη συζήτηση περί νέας –ίσως όχι άμεσα- αναδιάρθρωσης στον ακαδημαϊκό χάρτη. Για παράδειγμα πέρυσι τα δύο Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής που εδρεύουν στο Μεσολόγγι είχαν συνολικά μόλις 37 επιτυχόντες. Τα αμφιθέατρα των Τμημάτων θυμίζουν σχολικές ή ακόμη και φροντιστηριακές τάξεις… με το ποσοστό των κενών θέσεων να παραμένει τεράστιο. Η βιωσιμότητα των Τμημάτων παραμένει ζητούμενο, γιατί όταν ένα έτος ενός Τμήματος έχει 15 επιτυχόντες, μοιραία τίθενται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του Τμήματος αυτού και το λόγο της ύπαρξής του. Η όλη κατάσταση πάντως δεν εμπόδισε το Υπουργείο, με τη σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου να ιδρύσει ένα ακόμη Τμήμα γεωπονικής κατεύθυνσης στο Αγρίνιο, που θα δεχθεί τους πρώτους του φοιτητές το προσεχή φθινόπωρο.