Μεγάλο άγχος για την έδρα που θα χαθεί

Με μια έδρα λιγότερη θα βρεθεί η Νέα Δημοκρατία στην Αιτωλοακαρνανία στις επικείμενες εκλογές της 21 Μαΐου.

Δεν είναι μόνο η απλή αναλογική που δυσκολεύει τη ΝΔ να εκλέξει τρίτη έδρα στην Αιτωλοακαρνανία, είναι το πολιτικό κλίμα όπως καταγράφεται δημοσκοπικά τουλάχιστον στην Αιτωλοακαρνανία και ευρύτερα σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Data RC δίνει στην Αιτωλοακαρνανία προβάδισμα σχεδόν δύο μονάδων στη ΝΔ, αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τελικά στην κάλπη, ακόμη κι αν η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι μεγαλύτερη από 2%, θα είναι απίθανο για τη ΝΔ να εκλέξει τρίτη έδρα στην Αιτωλοακαρνανία. Εξάλλου, η τρίτη έδρα για τη ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία ήρθε μόνο το 2019, με ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα και όταν η γαλάζια παράταξη πέτυχε μια μεγάλη εκλογική νίκη συνολικά στη χώρα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία με υπέρ διαφορά 7% περίπου. Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς μα εντελώς διαφορετικά και η τρίτη έδρα φαντάζει δύσκολη ακόμη και στις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός των μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία. Και να αποτυπώνεται αυτό σε πολλές κινήσεις που γίνονται από τους υποψηφίους. Οι διεκδικητές βέβαια των εδρών που θα εκλέξει η ΝΔ είναι συγκεκριμένοι και δεν μιλάμε για όλο το ψηφοδέλτιο, καθώς παραδοσιακά η ΝΔ καταφέρνει με τον τρόπο και το χρόνο που ανακοινώνει τα ψηφοδέλτια της να ελέγξει την κοινοβουλευτική ομάδα.

Μιλάμε ουσιαστικά για τους τέσσερις πρώτους του ψηφοδελτίου του 2019. Οι Κ. Καραγκούνης, Μ. Σαλμάς, Σπ. Λιβανός και Θ. Παπαθανάσης είναι αυτοί που ουσιαστικά διεκδικούν τις δύο έδρες του κόμματος. Αλλά και την τρίτη θέση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να είναι εκλόγιμη.

Οι επικοινωνιακές μάχες που δίνονται κυρίως μεταξύ των νυν βουλευτών του κόμματος γύρω από τις «θετικές ειδήσεις» είναι μεγάλες και εκεί ο καθένας επιστρατεύει τα όπλα του. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της έγκρισης για τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου όλοι έσπευσαν να πάρουν μέρος της δόξας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε περίπτωση σύμφωνα με την οποία το Νοσοκομείο από το «δικαιολογημένα δεν το εμπιστεύεται ο κόσμος» έγινε ξαφνικά αξιόπιστο. Και από εκεί και πέρα η προσπάθεια του ενός να υπερακοντίσει τον άλλο περιλαμβάνει «όπλα» όπως οι φυλακές στο Αγγελόκαστρο, τα εγγειοβελτιωτικά έργα του προγράμματος Ύδωρ 2.0, η στρατηγική επένδυση στην Πογωνιά ή άλλα μικρότερα έργα σε επίπεδο δήμων. Βέβαια όλα αυτά είναι έργα που θαααα γίνουν. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι προ μηνών οι της ΝΔ έγιναν “μύλος” ακόμη και με το θέμα της πιθανότητας να διασπαστεί η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η μάχη του σταυρού εντείνεται και από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά το δυστύχημα των Τεμπών και το οποίο έχει επηρεάσει ένα μέρος τουλάχιστον της κοινωνίας, που ακόμη κι αν δεν αποστρέφεται το πολιτικό σύστημα, σίγουρα βλέπει με μεγαλύτερη καχυποψία πρόσωπα που επί σειρά ετών βρίσκονται στα δημόσια πράγματα. Είτε περισσότερο, είτε λιγότερο και οι τρεις νυν βουλευτές της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία είναι πρόσωπα που βρίσκονται επί σειρά ετών στα κοινοβουλευτικά έδρανα και την πολιτική ζωή. Αυτό με δεδομένο ο επιλαχών βουλευτής του κόμματος Θ. Παπαθανάσης είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στη σταυροδοσία του 2019 περιπλέκει σε κάποιο βαθμό τις εκτιμήσεις για τις προτιμήσεις των γαλάζιων ψηφοφόρων.

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη λόγος για το οποίο η μάχη του σταυρού γίνεται ακόμη πιο σκληρή. Είναι η λίστα της δεύτερης κάλπης. Θεωρητικά στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό οι υποψήφιοι θα τοποθετηθούν με τη σειρά εκλογής από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Υπάρχουν όμως λόγοι που δημιουργούν μια αβεβαιότητα για το αν ο Κ. Μητσοτάκης τελικά θα τηρήσει κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά επειδή υπάρχει η περίπτωση στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η τρίτη θέση να γίνει εκλόγιμη, όλοι θέλουν όσο το δυνατόν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη σταυροδοσία των εκλογών της 21 Μαΐου και μια σημαντική διαφορά από τον επόμενο έτσι ώστε να αποφύγουν τυχόν «γκέλα» από την πλευρά Μητσοτάκη.