Διάλογος με θέματα τριτοδεύτερα

Μπορεί η προεκλογική περίοδος να ξεκίνησε τυπικά μόλις πριν από λίγα 24ωρα, ωστόσο η άτυπη προεκλογική περίοδος δίνει τη σκυτάλη στην τυπική σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα των θεμάτων που απασχολούν το δημόσιο διάλογο. Σε αυτόν κυριαρχούν η παραπολιτική και διάφορες άλλες υποθέσεις που μπορεί να είναι σημαντικές και να έχουν την αξία τους, αλλά δεν αφορούν την επόμενη μέρα της χώρας.

Η υπόθεση Γεωργούλη, για παράδειγμα ή το αν θα γίνει debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, είναι θέματα όχι απλά δευτερεύοντα, αλλά πολύ παρακάτω από άποψη σπουδαιότητας. Είναι ότι ακριβώς ότι χρειάζεται το πολιτικό σύστημα για να πετύχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Και ο αποπροσανατολισμός ιδίως όταν φαίνεται ότι οδεύουμε την επαύριον των εκλογών σε κάποιου είδους συγκυβέρνηση είναι ό,τι χρειάζεται στην παρούσα φάση το πολιτικό σύστημα. Εξάλλου στα πολύ σημαντικά θέματα που έχει μπροστά της η χώρα κανείς δεν θέλει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα πολύ σημαντικά θέματα, όταν ξέρει ότι όλα θα περνούν από μια «ζύμωση» με τον κυβερνητικό εταίρο.