Επίδειξη… Μητσοτάκη με την απόφαση Φαρμάκη για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου

Με αφορμή τα εγκαίνια του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε επιγραμματικά στην πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού επί των ημερών της Κυβέρνησής του για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των μουσείων με έργα που ήδη υλοποιούνται και άλλα που δρομολογούνται και μελετώνται.

Θέλησε να φέρει όμως ένα παράδειγμα, μάλλον αρκετά ατυχές. Είπε ότι το επόμενο Μουσείο στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι αυτό των Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο. Πράγματι αυτό θα είναι το επόμενο νέο μουσείο στην περιοχή. Αλλά αυτό θα γίνει χάρις την πολιτική απόφαση του Νεκτάριου Φαρμάκη να εντάξει το έργο και ως μελέτη και ως κατασκευή στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Και μιλάμε για ένα κτίριο που ανήκει στο Κράτος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και θα ήταν ευθύνη και δουλειά του Υπουργείου, αφού δαπάνησε ένα σημαντικό ποσό για να αγοράσει το κτίριο με την πρόθεση να το αξιοποιήσει, εν τέλει να το κάνει. Δεν το έκανε όμως και ίσως να κατέρρεαν οι Καπναποθήκες Παπαπέτρου, όπως κατέρρευσαν οι Καπναποθήκες Ηλιού, αν δεν έρχονταν η απόφαση Φαρμάκη για την αξιοποίηση του κτιρίου. Με μια καθαρά πολιτική απόφαση ο Νεκτάριος Φαρμάκης μπήκε μπροστά με το να δώσει χρήματα και προοπτική για να μετατραπούν σε Μουσείο οι Καπναποθήκες Παπαπέτρου.

“Εμείς τηρούμε κύριε Περιφερειάρχα τις δεσμεύσεις μας και το 2027 το κτίριο θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί στους πολίτες” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας ουσιαστικά να κάνει επίδειξη… με τις αποφάσεις του Περιφερειάρχη, αντιστρέφοντας όμως πλήρως την πραγματικότητα οικειοποιούμενος ένα έργο ο Περιφερειάρχης του δίνει χρήματα. Δυστυχώς από αυτή την ατάκα του Πρωθυπουργού αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η Αιτωλοακαρνανία περισσότερα μπορεί να περιμένει από τους αιρετούς της στην Αυτοδιοίκηση, όπως ο Νεκτ. Φαρμάκης, -εξάλλου και το Ξενοκράτειο με χρήματα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας έγινε- παρά από το κεντρικό Κράτος και τον εκάστοτε Πρωθυπουργό.