«1922: Οι ευθύνες»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δημήτρη Λυμπουρίδη

Παρουσία πολλών Αγρινιωτών έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Λυμπουρίδη «1922: Οι ευθύνες», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί τη δεύτερη μελέτη του συγγραφέα για τα συμπεράσματα της τραγωδίας του 1922 και της μαρτυρικής πορείας των προσφύγων.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου συνεχάρη τον συγγραφέα και ευχήθηκε καλοτάξιδη και αυτή η έκδοση : “Είμαστε ευγνώμονες γιατί ένας ενεργός πολίτης, ο Δημήτρης Λυμπουρίδης, αφιέρωσε την προσπάθεια του στην αναζήτηση των ευθυνών της τραγωδίας. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φρικτά εγκλήματα της ανθρωπότητας, παντοτινό μάθημα απόρριψης της μισαλλοδοξίας και της τυφλής βίας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για τη συμβολή στη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων, το Σύλλογο Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας και το Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων για τη διάδοση της παράδοσης και του αξιοθαύμαστου πολιτισμού τους. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα Δημήτρη Λυμπουρίδη γιατί με τη συνέπειά και την διαρκή αφοσίωση του αποδεικνύει τον λόγο για τον οποίο, διαχρονικά, τον εμπιστεύονται οι συμπολίτες του”.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Λυμπουρίδης αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας για τη συνεργασία προχώρησε στην ανάλυση του βιβλίου του , με θέμα : «1922: Οι ευθύνες». Στην αρχή ανέλυσε το ιστορικό – κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και στη συνέχεια παρουσίασε με ντοκουμέντα τα αποτελέσματα και τις ευθύνες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Γενοκτονίας του Πόντου.

H παρουσίαση του βιβλίου διοργανώθηκε από το Δήμο Αγρινίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρόντες στην εκδήλωση οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Καλαντζής και Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Θόδωρος Σεϊτανίδης και η υποψήφια βουλευτής Εύη Παπαλέξη.