Oύτε στο εκλογοδικείο η οριακή διαφορά Θεοδωράκη και Βαρεμένου

Το γεγονός ότι οδεύουμε σε δεύτερες εκλογές σε χρόνο dt, συνεπάγεται πως για τους υποψηφίους δεν θα υπάρξει η δυνατότητα ενστάσεων ή προσφύγων στο εκλογοδικείο για επανακαταμέτρηση των ψήφων στις περιπτώσεις, όπου οι διαφορές στη σταυροδοσία είναι πολύ μικρές.

Η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα έστω και για μία μέρα και αμέσως μετά διαλύεται, ενώ οι νέες εκλογές γίνονται με λίστα, όπου οι υποψήφιοι είθισται να μπαίνουν στα ψηφοδέλτια από τους αρχηγούς των κομμάτων με τη σειρά εκλογής της πρώτης Κυριακής. Έστω κι αν αυτή είναι με ένα σταυρό διάφορα… και χωρίς αυτή η διαφορά να έχει επικυρωθεί από το εκλογοδικείο. Πράγμα που ίσως να είναι κάπως άδικο για τις περιπτώσεις των οριακών διαφορών. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν υπάρχει χρόνος να κριθούν στο εκλογοδικείο τυχόν προσφυγές που ενδεχομένως να ανατρέψουν τη σειρά εκλογής των υποψηφίων. Μέσα από τέτοιες πρόσφυγες έχουμε δει στο παρελθόν να αλλάζουν χέρια έδρες του κοινοβουλίου, με πρόσφατο παράδειγμα το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δικαιώθηκε έναντι του Θανάση Παπαχριστοπούλου στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Αιτωλοακαρνανία η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, που θα δικαιολογούσε μία επανακαταμέτρηση είναι αυτή του Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος κατετάγη τρίτος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και χάνει την έδρα από το Γρηγόρη Θεοδωράκη για 68 σταυρούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμα και αν ο Γιώργος Βαρεμένος ήθελε να κάνει επανακαταμέτρηση των σταυρών…. πολύ απλά δεν προλαβαίνει, αφού η επανακαταμέτρηση θα αφορά την πιθανή εκλογή του σε μια βουλή, η οποία έχει διαλυθεί και εντωμεταξύ στο ψηφοδέλτιο των εκλογών της 25ης Ιουνίου ο Γρηγόρης Θεοδωράκης θα είναι στη δεύτερη εκλόγιμη θέση.