Οι εκπλήξεις (;) των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Δύσκολα
Μπορεί τα κόμματα – τα εντός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου – να «κάθονται πάνω» στα ποσοστά τους και την επιτυχία τους – εκτός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ιδιαίτερα τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Είναι πιο δύσκολα απ΄ όσο φαίνονται!

Απάθεια
Πρωτίστως είναι η απάθεια, η υποτονικότητα της προεκλογικής περιόδου, που επικρατεί σχεδόν στο σύνολο της κοινωνίας, που κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει. Το κλίμα αυτό κυρίως πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που έχει ανάγκη την μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Σαν να μη γίνονται, λοιπόν, εκλογές σε λιγότερο από 20 ημέρες!

Εκπλήξεις;
Οι δημοσκόποι, κι αυτό έχει ενδιαφέρον, «βγάζουν» και ένα σημαντικό ποσοστό – που ίσως ανέρχεται στο 23% – των ψηφοφόρων, το οποίο φέρεται διατεθειμένο στις 25 Ιουνίου να αλλάξει την επιλογή του. Πιθανόν να είναι ισόρροπη η κατανομή αυτής της αλλαγής. Ισως όμως να έχει και εκπλήξεις – μικρές ή μεγάλες….

Αποχή
Ενας άλλος παράγοντας είναι η αποχή. Πιθανολογείται ότι ίσως να αυξηθεί μία ή δύο μονάδες. Και το ερώτημα είναι από πού θα προέλθει και ποιοι θα είναι χαμένοι και ποιοί κερδισμένοι; Αυτές οι μεταβλητές είναι κρίσιμες για τις επικείμενες εκλογές.

Ακροπατώντας
Η Νέα Δημοκρατία από την μία πλευρά προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πίεση εκ δεξιών της – κάνοντας ότι περνά «από το χέρι της» για την μη είσοδο στη Βουλή της Νίκης του κ. Δημήτρη Νατσιού – και παράλληλα να απαλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αναπάντεχη νίκη της σε ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων, είτε για να μην έχει απώλειες, είτε για να μην προκαλέσει αντιδεξιά συσπείρωση.