ΧΥΤΑ Παλαίρου : Η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την «αποτρεπτική» τιμή για το Μεσολόγγι

Ακύρωσε μετά από προσφυγή του Δήμου Μεσολογγίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την… αποτρεπτική τιμή που επέβαλε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου στο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Μεσολογγίου.

Μετά το εντέλλεσθε του Υπουργείου Περιβάλλοντος για μεταφορά 12.000 τόνων απορριμμάτων από το Μεσολόγγι, ο ΧΥΤΑ Παλαίρου είναι υποχρεωμένος να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μεσολογγίου για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ αντιδρώντας στην υπουργική απόφαση άσκησε τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα ενώπιον του ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης, στο μεσοδιάστημα όμως επιχείρησε να αποτρέψει τη μεταφορά των απορριμμάτων επιβάλλοντας μια αποτρεπτική τιμή στο κόστος διαχείρισής τους.Ενώ το συμφωνημένο κόστος μεταξύ των δύο πλευρών ήταν 40 ευρώ ανά τόνο συν 25 ευρώ ανά τόνο για το τέλος ταφής, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου αποφάσισε να πενταπλασιάσει το κόστος ζητώντας 200 ευρώ ανά τόνο συν το τέλος ταφής, δηλαδή 225 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων.

Το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση ήταν σύμφωνα με τους αρμοδίους του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας ήταν το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έλαβε υπ’ όψιν τις συνθήκες κορεσμού στο ΧΥΤΑ Παλαίρου όταν διέτασσε τη μεταφορά των απορριμμάτων από το Μεσολόγγι και έτσι έθεσε μια αποτρεπτική τιμή στο κόστος διαχείρισης, ώστε να μην υπάρχει διάθεση από άλλους Δήμους να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στην Πάλαιρο. Για το Δήμο Μεσολογγίου η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήταν μονόδρομος καθώς διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει ένα ποσό περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των απορριμμάτων του στην Πάλαιρο.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ότι το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Μεσολογγίου στο ΧΥΤΑ Παλαίρου «ορίστηκε αυθαίρετα, αναιτιολόγητα και χωρίς καμία οικονομοτεχνική μελέτη, κατά παράβαση της ισχύουσας τιμολογιακής πολιτικής» και εκτιμά ότι προκαλεί «ανεπανόρθωτη υλική ζημία τόσο εις βάρος του Δήμου Μεσολογγίου όσο και κατ΄ επέκταση των δημοτών του». Μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο σκεπτικό της απόφασής της συνεκτιμά ότι μεταξύ του Δήμου Μεσολογγίου και του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου έχουν συναφθεί αρκετές προγραμματικές συμβάσεις, με κόστος διαχείρισης 40 ευρώ/τόνο συν 20 ευρώ ανά τόνο το περιβαλλοντικό τέλος ταφής.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως από την πλευρά του ΧΥΤΑ Παλαίρου η απόφαση για αυτή την τεράστια αύξηση του κόστους πάρθηκε με το σκεπτικό ότι οι προηγούμενες αποφάσεις του ΔΣ του ΧΥΤΑ δεν το δεσμεύουν για τον καθορισμό νέας τιμής. Πλέον όμως μετά την ακύρωση της απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα υπογράψουν προγραμματική σύμβαση με το προηγούμενο κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας επικαλούμενος τον κορεσμό του ΧΥΤΑ αρνήθηκε να εκτελέσει την απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεσολογγίου να προβεί σε καταγγελία ενώπιον των δικαστικών αρχών για τη στάση των αρμοδίων του ΧΥΤΑ, με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Κ. Τσακάλη να βρίσκεται στο αυτόφωρο.

Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι από τις αρχές Ιουνίου εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και το μείζον για το Δήμο Μεσολογγίου είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται στο Μεσολόγγι και να μην υπάρχει η ανάγκη… και τα κόστη της Παλαίρου. Καθώς ήδη το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο Μεσολογγίου για να μεταφέρονται τα απορρίμματα στην Πάλαιρο.