Εκλογές 2023: Τι έβγαλε η κάλπη στην Αιτωλοακαρνανία

Οι «Σπαρτιάτες» πήραν τη δεύτερη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Αιτωλοακαρνανία η Νέα Δημοκρατία κατάφερε σε αυτές τις εκλογές να αυξήσει τη διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ από 13,6% σε 17,2%, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 4,2% της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να πιάσει το 40% στην Αιτωλοακαρνανία ούτε να εκλέξει τέταρτη έδρα -που ήταν ο στόχος της- αντιθέτως έχασε 0,6% από τη δύναμή της και «περιορίστηκε» στο 38,8%. Εξάλλου, σε αυτές τις εκλογές ένας από τους νικητές ήταν και η αποχή που στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών έφτασε το 50,88%.

Η κάλπη της 25ης Ιουνίου όμως είχε μια σημαντική διαφοροποίηση ως προς την κατανομή των εδρών, αφού η είσοδος οκτώ κομμάτων στη Βουλή άλλαξε σημαντικά τα δεδομένα και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε τη δεύτερή του έδρα, που είχε καταλάβει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, και την κέρδισαν οι «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα, έδρα που καταλαμβάνει ο Διονύσης Βαλτογιάννης.

Τις περαιτέρω απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν το ήθελε καθώς στην Αιτωλοακαρνανία αύξησε τη δύναμή του μόνο κατά 0,7% πηγαίνοντας από το 13,53% στο 14,24% (σε τοπικό επίπεδο είχε τεθεί ως στόχος το 15%). Ωστόσο και αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ κατάφερε στην Αιτωλοακαρνανία να κινηθεί πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό. Από την άλλη όμως, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία κατάφερε να έχει σχεδόν 4% περισσότερο από την πανελλαδική του δύναμη, η διαφορά των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς σε τοπικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,37%, όταν πανελλαδικά τους χωρίζουν έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Ωφελημένο κατά τι ήταν το ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία αυξάνοντας την εκλογική του δύναμη από 6,28% σε 7,12%. Οι «Σπαρτιάτες» κατάφεραν να εκλέξουν έδρα στην Αιτωλοακαρνανία αφού έπιασαν το 5%, ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με τους άλλους δύο νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Καλές επιδόσεις στην περιοχή κατέγραψε και η «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού αφού από έβδομο κόμμα πανελλαδικά στην Αιτωλοακαρνανία κατετάγη έκτη λαμβάνοντας το 3,97% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 0,9%.

Κακές επιδόσεις στην περιοχή κατέγραψαν τόσο η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αμφότερα τα δύο αυτά κόμματα κατάφεραν να αυξήσουν ελάχιστα το ποσοστό τους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου. Όμως το 2,81% της «Ελληνικής Λύσης» απέχει αρκετά από το 4,45% που έλαβε πανελλαδικά ενώ και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Αιτωλοακαρνανία κινήθηκε σχεδόν μία μονάδα κάτω από το 3,17% που το έβαλε στη Βουλή.