Μαρίνα Μεσολογγίου: Τη λύση της εταιρείας ζητά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Από το 2018 χωρίς οικονομικές καταστάσεις

Τη λύση της εταιρείας «Μαρίνα Α.Ε.» από τα δικαστήρια θα ζητήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως συνέχεια των αντιδράσεων που προκάλεσε στο Μεσολόγγι η απόφαση του υπουργείου τουρισμού να δώσει δυόμισι χρόνια ακόμη παράταση για την ολοκλήρωση της επένδυσης στη μαρίνα του Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μετά από την πλήρη παύση λειτουργίας των οργάνων της «Μαρίνα ΑΕ» επί τρία χρόνια, από το Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2023, με αποκλειστική ευθύνη του τότε προέδρου του ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου κ. Μennen, ο οποίος δεν συγκαλούσε τα όργανα, ούτε παρείχε ενημέρωση για τα πεπραγμένα του και την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. το Φεβρουάριο του 2023 εκλέχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας με περαιτέρω εκλογή των μεγαλομετόχων Mennen και Αγγελόπουλου ως από κοινού διευθυνόντων συμβούλων. Με την ανάληψη του καθηκόντων τους φάνηκε ξεκάθαρα για άλλη μία φορά ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ο κ. Μenen, σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, έφερε εκπρόθεσμα προς έγκριση στο ΔΣ της εταιρείας τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2021, επειδή το ΓΕΜΗ είχε θέσει την εταιρεία σε αναστολή καταχωρήσεων για το λόγο αυτό. Οι καταστάσεις αυτές δεν εγκρίθηκαν πέραν των άλλων και γιατί πάλι με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μenen δεν είχαν έρθει ποτέ προς έγκριση οι οικονομικές καταστάσεις των ετών 2018, 2019 και 2020, ώστε να είναι δυνατόν να επιβεβαιώσει κάνεις την ορθότητα των στοιχείων του 2021, ενώ επίσης δεν δόθηκαν ποτέ οι ζητηθείσες οικονομικές πληροφορίες. Όταν αναγκάστηκε ο κ. Μenen να φέρει προς έγκριση στο ΔΣ τις παλαιότερες αυτές καταστάσεις δεν εγκρίθηκαν, γιατί και πάλι δεν εδόθησαν οι ζητηθείσες οικονομικές πληροφορίες. Ενόψει αυτών η εταιρεία λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις από τη χρήση του 2018 και μετά. όπως βεβαιώνεται και έγγραφο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. γεγονός που είναι αντίθετο στο νόμο και καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της εταιρείας.

Για το λόγο αυτό και επειδή σύμφωνα με το νόμο περί των ανωνύμων εταιρειών η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, αν δεν έχει υποβάλει προς καταχώρηση χρηματοοικονομικές καταστάσεις τουλάχιστον δύο συνεχόμενων διαχειριστικών χρήσεων εγκεκριμένες από τη ΓΣ, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου αποφάσισε να κινηθεί αναλόγως.

Επαναδημοπράτηση

Πάντως στο Μεσολόγγι ολοένα και περισσότεροι συγκλίνουν στο γεγονός ότι από τη στιγμή που επένδυση δεν ολοκληρώθηκε μετά από τόσα χρόνια και παρατάσεις, η μόνη λύση είναι η επαναδημοπράτηση του έργου από το Υπουργείο Τουρισμού, αφού προηγουμένως κηρυχθεί έκπτωτος ο παραχωρησιούχος. Κάτι που δεν αποκλείεται να τεθεί από το Δήμο Μεσολογγίου στη νέα πλέον ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

Την επαναδημοπράτηση, για παράδειγμα, ζητά με ανακοίνωσή της η παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον» με επικεφαλής τον Π. Σκαρμούτσο.Στην ανακοίνωσή της αναφέρει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο:
1. Εταιρία ανέλαβε το έργο χωρίς να καταθέσει εγγυητικές επιστολές. Ακόμα και σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, η εταιρία θα είχε εκπέσει του έργου και η «Μαρίνα» θα είχε επαναδημοπρατηθεί. Εδώ όμως δεν έγινε τίποτα διότι κανείς από τους εμπλεκόμενους, δήμος, Λ.Τ. υπουργεία δεν ενδιαφέρθηκε να κινήσει τη διαδικασία.
2. Σύμφωνα με τον νόμο περί ανωνύμων εταιριών, όταν τα «ίδια κεφάλαια» μιας εταιρίας μειωθούν κάτω του 50% του «μετοχικού της κεφαλαίου» υποχρεούται σε άμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε τα ίδια κεφάλαια να ανέλθουν σε ποσοστό άνω το 50%, σε αντίθετη περίπτωση η εταιρία λύεται άμεσα και εκπίπτει των έργων που έχει αναλάβει.
Η εν λόγω εταιρία έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και ίδια κεφάλαιά όχι μόνο είναι κάτω του 50% αλλά αρνητικά κατά μερικά εκατομμύρια.
3. Πιστεύει κανείς ότι μια εταιρία με κεφάλαιο 60.000 ευρώ μπορεί να εκτελέσει έργο 10 εκατομμυρίων ; Αν κάποιος γνωρίζει τον τρόπο ας μας τον υποδείξει έστω και για καθαρά επιστημονικούς λόγους !
Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2023 και μετά από 15 χρόνια το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί!
4. Η εταιρία δεν εκδίδει ισολογισμούς γιατί προφανώς θεωρεί ότι είναι στο απυρόβλητο και κανείς δεν την αγγίζει!