Όταν Μπαρμπαρούσης και Βαλτογιάννης φωτογραφίζονταν με τη σημαία του μορφώματος Κασιδιάρη

Οι… μπαμπούσκες της ακροδεξιάς

Στενά συνδεδεμένοι είναι οι «Σπαρτιάτες» με τον καταδικασμένο πρωτόδικα νεοναζί, Ηλία Κασιδιάρη, καθώς το βράδυ της Κυριακής 25/6 ο ιδρυτής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ευχαρίστησε τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση που τους έδωσε «την ώθηση για αυτό το αποτέλεσμα», εννοώντας την είσοδό τους στη Βουλή. Αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης πανηγύρισε μέσα από τις φυλακές τη νίκη του κόμματος “Σπαρτιάτες”, κάνοντας λόγο για έναν “ανεπανάληπτο θρίαμβο όσων μάχονται Υπέρ Πατρίδος” σε ανάρτησή του.

Όπως το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, που τέθηκε εκτός διαδικασίας από τον Άρειο Πάγο πριν από τις εκλογές του 21ης Μαΐου ήταν μια μετεξέλιξη της Χρυσής Αυγής, έτσι και οι «Σπαρτιάτες» φαίνεται ότι είναι μια τύπου μετεξέλιξη του μορφώματος Κασιδιάρη, καθώς οι περισσότεροι από τους 12 νεοεκλεγέντες βουλευτές τους υπήρξαν μέχρι πρότινος στελέχη του κόμματος που ίδρυσε το 2020 ο Ηλίας Κασιδιάρης και μάλιστα τα ονόματα κάποιων απ’ αυτούς είχαν συμπεριληφθεί στις λίστες υποψηφίων των Ελλήνων για τις εκλογές του Μαΐου.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που θυμίζει τις ρώσικες μπαμπούσκες… με το ένα μόρφωμα να ξεπηδά μέσα από το άλλο, με αρχή «μήτρα» τη Χρυσή Αυγή. Έτσι τώρα έχουμε τους «Σπαρτιάτες» φαινομενικά, στην ουσία όμως ο πυρήνας του κόμματος φαίνεται ότι προκύπτει μέσα από τις τάξεις του μορφώματος, «Έλληνες», του Η. Κασιδιάρη, που με τη σειρά του δημιουργήθηκε απλώς για να δώσει συνέχεια στην πολιτική τουλάχιστον δράση της Χρυσής Αυγής.

Η περίπτωση του βουλευτή στην Αιτωλοακαρνανία

Οι «Σπαρτιάτες» στην Αιτωλοακαρνανία εξέλεξαν βουλευτή το Διονύση Βαλτογιάννη, ο οποίος μπορεί να μην υπήρξε ποτέ κατά το παρελθόν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή, όμως οι σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, καταδικασθείς και αυτός για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, είναι εμφανέστατες με τον άλλοτε Χρυσαυγίτη βουλευτή προεκλογικά να στέλνει μέσω βίντεο μήνυμα υποστήριξης της υποψηφιότητας του κουμπάρου του Διονύση Βαλτογιάννη. Το προφίλ του νεοεκλεγέντα βουλευτή στο facebook βρίθει από φωτογραφίες του με τον Κ. Μπαρμπαρούση και τον Η. Κασιδιάρη, ενώ σε μια από τις πιο πρόσφατες οι δύο κουμπάροι από την Αιτωλοακαρνανία φωτογραφίζονται με τη σημαία του κόμματος Κασιδιάρη, μπροστά από το άγαλμα του στρατηγού Λιακατά στις εκδηλώσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στο Αιτωλικό για την επέτειο της μάχης του Ντολμά.
Σημειωτέον ότι στο δήμο Μεσολογγίου, από την περιοχή του οποίου κατάγεται και ο Δ. Βαλτογιάννης οι «Σπαρτιάτες» να πήραν από το υψηλότερο ποσοστό τους στην Αιτωλοακαρνανία, το 6,79% των ψήφων. Μάλιστα στις δημοτικές ενότητες Αιτωλικού και Οινιάδων οι «Σπαρτιάτες» πέτυχαν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, 8,75% και 8,9% αντίστοιχα.

Υποκρυπτόμενη ηγεσία; «Σπαρτιάτες»: Μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή τους;

Στο θέμα της εισόδου των «Σπαρτιατών» στη Βουλή και της συζήτησης για το αν μια προσφυγή στο Εκλογοδικείο, μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα του εκλογικού αποτελέσματος είναι αυτό που πλέον προβληματίζει τους συνταγματολόγους.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Χρυσογόνος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι υπάρχει ζήτημα που θα μπορούσες να οδηγήσει σε μπλόκο εκ των υστέρων στην είσοδο των «Σπαρτιατών» στη βουλή. «Είναι φανερό ότι υπάρχει ζήτημα υποκρυπτόμενης ηγεσίας, αλλά αυτό θα το κρίνει ανεπηρέαστα κι ανεξάρτητα το Ανώτατο δικαστήριο. Μπορεί να διαταχθεί η έκπτωση όλων των βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών και οι έδρες αυτές να κατανεμηθούν στα κόμματα που είναι εντός της Βουλής, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική δύναμη που έχει το καθένα» σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σχολιάζοντας το αν η είσοδος του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή αποτελεί μία καταστρατήγηση ή αποτυχία του νόμου που προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδο ή τη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής με τη συμμετοχή της στην επόμενη Βουλή, ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι επισήμως με δηλώσεις αναδεικνύεται η σχέση αυτή με τον Ηλία Κασιδιάρη του κόμματος Σπαρτιάτες, νομίζω ότι διατυπώθηκαν με πολύ μεγάλη θέρμη οι ευχαριστίες εκατέρωθεν και ενθουσιασμός πολιτικός για αυτήν την ταύτιση. Αυτό δείχνει πράγματι ότι καταστρατηγήθηκε η απαγόρευση συμμετοχής συνδυασμών οι οποίοι συνδέονται με πρόσωπα που εμπίπτουν σε απαγορεύσεις του νόμου και αυτό είναι μία αποτυχία νομική και θεσμική της μαχόμενης δημοκρατίας την οποία απεδέχθη ως θεωρία ρητά η νομολογία του Αρείου Πάγου με τις δύο αποφάσεις αυτές, τις πολύ σημαντικές που εξέδωσε για τον αποκλεισμό συνδυασμών από τις εκλογές».