Θα πάνε λάου – λάου οι μεταρρυθμίσεις περιμένοντας την πλήρη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ;

Χωράνε οι μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό κύκλο που δεν τελείωσε;

Οι εθνικές εκλογές μπορεί να ολοκληρώθηκαν με την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, ωστόσο ο εκλογικός κύκλος δεν έχει κλείσει. Έπονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

Μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ να ονειρεύονται μία κάποιου τύπου ανάκαμψη στην εκλογική τους δύναμη στις ευρωεκλογές, ωστόσο αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το πώς προσεγγίζει το κυβερνών κόμμα τον εκλογικό κύκλο που έχουμε μπροστά μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ξανά κυβέρνηση και το ερώτημα είναι αν πλέον ως κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στο κυβερνητικό έργο ή αν αυτό θα το κάνει σε συνδυασμό με τον εκλογικό κύκλο που έρχεται. Στην προηγούμενή της θητεία η ΝΔ, ως κυβέρνηση, δεν είχε να αντιμετωπίσει κάποιο εκλογικό crash test, αφού εξελέγη αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές του 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και της υποσχέθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα για να αντιμετωπιστούν παθογένειες του δημοσίου. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτό σκοπεύει να το πράξει άμεσα μέσα στον πρώτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας χωρίς να υπολογίσει τις τυχόν αντιδράσεις που θα προκύψουν, είτε από μία μερίδα της κοινωνίας είτε από συνδικαλιστικά συμφέροντα ή αν θα μπει στον πειρασμό να ασκήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα λάου-λάου, περιμένοντας ενδεχομένως περαιτέρω συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Είναι σαφές ότι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα. Από τη μία καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μία περίοδο εσωστρέφειας αναζητώντας μέσα από τα αίτια της ήττας του ένα νέο κυβερνητικό αφήγημα, το προσεχές διάστημα φαντάζει ως ιδανικό για ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που ενδεχομένως να είχε και κάποιες κοινωνικές αντιδράσεις σε ορισμένες ομάδες, από την άλλη όμως ένα μεταρρυθμιστικό σοκ με μέτρα που θίγουν συμφέροντα και παθογένειες, θα μπορούσε να δώσει στην αντιπολίτευση την «καύσιμη ύλη», προκειμένου να αντιστρέψει την πτωτική της πορεία.

Θα περιμένει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με περαιτέρω συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα μπει στη διαδικασία να μην χάσει χρόνο και να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του από τον πρώτο χρόνο κιόλας της θητείας του;