Δύο Ελλάδες έβγαλε η κάλπη

Ένα από τα στοιχεία που ανέδειξε ο χάρτης των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών αλλά δεν σχολιάστηκε αρκετά, είναι το γεγονός ότι σιγά-σιγά διαμορφώνονται δύο Eλλάδες που ψηφίζουν εντελώς διαφορετικά.

Καταγράφεται μία πολύ σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την επαρχία. Το γεγονός δηλαδή ότι το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα στις εκλογικές περιφέρειες της Δυτικής Αττικής, του Βόρειου τομέα Αθηνών, του Νότιου τομέα Αθηνών της Α και Β Πειραιά της Α Αθηνών, του Δυτικού τομέα Αθηνών και της Α Θεσσαλονίκης είναι άξιο παρατήρησης. Αντίθετα, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παίρνει πολύ χαμηλά ποσοστά της τάξης του 7 και 8% σε αυτές τις εκλογικές περιφέρειες συνδυάζεται με το γεγονός ότι σε αρκετούς νόμους της επαρχίας, όπως η Δράμα, η Λακωνία, το Ρέθυμνο, η Χαλκιδική, Χίος, το Ηράκλειο της Κρήτης και μερικές ακόμη περιοχές ήταν δεύτερο κόμμα.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας κυρίως αυτό εντοπίζεται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία, τα κόμματα πού βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας («Σπαρτιάτες», «Ελληνική Λύση» και Νίκη») έχουν πάρει ποσοστά από 15 μέχρι και 20%. Περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Πιερία, η Δράμα, η Χαλκιδική, το Κιλκίς όπως και οι δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης είναι παράλληλα περιοχές η δεξιότερη ψήφος δεν συνεπάγεται κατ΄ ανάγκην και μειωμένα ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία. Για παράδειγμα, η ΝΔ είχε διαφορά 27 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς, 26 μονάδων στη Χαλκιδική, 25 στην Πιερία, 24 στην Ημαθία. Μιλάμε δηλαδή για μία πολύ μεγαλύτερη μετατόπιση του κέντρου βάρους του πολιτικού άξονα σε αυτές τις περιοχές προς τα δεξιά.

Και αυτό πιθανότατα έχει να κάνει που σχετίζονται με τα προβλήματα που έχουν οι τοπικές οικονομίες και που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτό είναι ίσως μια από τις βασικότερες αιτίες που η ψήφος σε πολλές περιοχές της επαρχίας δεν διαφοροποιηθεί αρκετά σε σχέση με τα αστικά κέντρα.