Εν μέσω προεκλογικής προετοιμασίας η Στρατηγική των δήμων για το νέο ΕΣΠΑ

Μια εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές περιμένει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τις Στρατηγικές των Δήμων για το πρόγραμμα ΒΑΑ

Σε πολιτικό επίπεδο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εθνικών εκλογών, το ενδιαφέρον στους Δήμους όλης της χώρας στρέφεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Σε υπηρεσιακό επίπεδο όμως αυτή την εποχή οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας καλούνται παράλληλα με τις διεργασίες των εκλογών να «τρέξουν» μια σημαντική δουλειά για τους πόρους που θα αντλήσουν τα επόμενα χρόνια από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθορίζοντας τη Στρατηγική τους για τα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ).

Συγκεκριμένα από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας δόθηκε στους Δήμους που εντάσσονται σε προγράμματα ΒΑΑ προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, για να καταθέσουν τη Στρατηγική τους, ενώ για εκείνους που έχουν ενταχθεί σε ΟΧΕ η προθεσμία είναι μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι μέχρι το τέλος του έτους οι Στρατηγικές των Δήμων και από τις αρχές του 2024 να ξεκινήσουν οι προσκλήσεις για τις εντάξεις έργων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης φτάνει στα 118 εκατ. ευρώ από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν οι Στρατηγικές των Δήμων Πατρέων Αγρινίου, που θα επικαιροποιηθούν στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ, καθώς και δύο νέες Στρατηγικές, αυτή των Δήμων Μεσολογγίου και Ξηρομέρου και αυτή των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι Δήμοι Πατρέων και Αγρινίου από τη στιγμή που στην προηγούμενη περίοδο του ΕΣΠΑ διαχειρίστηκαν πρόγραμμα ΒΑΑ, στη νέα χρηματοδοτική περίοδο θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουν τη στρατηγική τους, αλλά και να ολοκληρώσουν έργα που τυχόν δεν ολοκληρώθηκαν στην τρέχουσα περίοδο. Για παράδειγμα στο Δήμο Αγρινίου η ανάπλαση στο ρέμα του Αγίου Θωμά, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ που συμβασιοποιήθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα, θα ολοκληρωθεί κανονικά, αφού το έργο απρόσκοπτα θα γίνει «γέφυρα» στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις η πολιτική επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Νεκτάριου Φαρμάκη ήταν στη νέα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ και οι μικρότεροι περιφερειακοί δήμοι της Δυτικής Ελλάδας να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο.

Έτσι λοιπόν το προηγούμενο διάστημα αποφασίστηκε να υλοποιηθούν πέντε ΟΧΕ συνολικά, δύο από τις οποίες αφορούν την Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις :
• ΟΧΕ «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» στην Αιτωλοακαρνανία (Δήμων Αγρινίου, Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου)
• ΟΧΕ Ακτίου και Βόνιτσας – Δήμων Αμφιλοχίας
• ΟΧΕ Δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου
• ΟΧΕ Παραλιακού Μετώπου Αχαΐας και Ηλείας (Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας –Κυλλήνης και Πηνειού)
• ΟΧΕ Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως

Για αυτές τις πέντε ΟΧΕ σε πρώτη φάση ο προϋπολογισμός που θα διατεθεί θα ξεπερνά τα 48 εκατ. ευρώ, ενώ όπως και για τα προγράμματα ΒΑΑ υπάρχει η δυνατότητα υπερδέσμευσης των πόρων έως 20%.

Από την πλευρά της πάντως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη από τα μέσα Μαΐου άρχισε σταδιακά να δίνει σε όλους της Δήμους της περιοχής την Τεχνική Βοήθεια που προβλέπεται για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των Δήμων σχετικά με την τεκμηρίωση της Στρατηγικής και τη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης (εκεί μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η ανάλυση των προκλήσεων, δυνατοτήτων, αδυναμιών και προοπτικών στην περιοχή παρέμβασης, ο εντοπισμός και η προτεραιοποίηση των αναγκών της περιοχής, η διατύπωση και αιτιολόγηση των στρατηγικών στόχων κα).

Και μια σημαντική υπενθύμιση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και του προεκλογικού διαλόγου: το ΕΣΠΑ δεν ταυτίζεται με τις θητείες των δημοτικών αρχών, οι κατευθυντήριες γραμμές που θα αποφασιστούν τώρα και σε μεγάλο βαθμό «φωτογραφίζουν» τα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια δεν αλλάζουν, ακόμη κι αν δημοτικές αρχές αλλάζουν…