Ενάμισι χρόνο περιμένει… το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Τριχωνίδα

Με αργά βήματα τα πολεοδομικά σχέδια

Με αργά βήματα εξελίσσεται το πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ) σε όλη τη χώρα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό, 400 εκατ.€.

Το πρόγραμμα καλύπτει περίπου το 70% της χώρας και περιλαμβάνει 227 μελέτες για την εκπόνηση τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Αναθέτουσα αρχή είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που ανέλαβε να υποκαταστήσει το υπουργείο στο συγκεκριμένο έργο, προκειμένου να επιτευχθούν μικρότεροι χρόνοι στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Όμως κάτι τέτοιο με τα τωρινά δεδομένα δεν φαίνεται. Μέχρι σήμερα σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν υπογραφεί μόνο επτά μελέτες, ενώ έχουν προκηρυχθεί από την Αναθέτουσα Αρχή (ΤΕΕ) συνολικά 140 μελέτες (62% του συνόλου).

«Αγνοείται» η σύμβαση για το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας

Στην Αιτωλοακαρνανία η μοναδική πολεοδομική μελέτη που έχει προκηρυχθεί αφορά το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, ενώ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου (που αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Παραβόλας, Μακρυνείας, Αρακύνθου, Θεστιέων, Αγρινίου και Αγγελοκάστρου, δηλαδή όλη την περιοχή πέριξ της Τριχωνίδας) δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί, παρά το γεγονός ότι εντάχθηκε στα τέλη του 2021 μαζί με τη μελέτη για το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.

Στην περίπτωση του πολεοδομικού για το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας ο διαγωνισμός με προυπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ βγήκε στον αέρα πέρυσι το καλοκαίρι, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβασιοποιηθεί. Μάλιστα στα τέλη του 2022 αναδείχθηκε και προσωρινός ανάδοχος για τη μελέτη, ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η καθυστέρηση που υπάρχει αφορά τον προσυμβατικό έλεγχο ή αν θα επαναπροκηρυχθεί αφού σε μια σειρά μελετών διαπιστώθηκε από το ΤΕΕ και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι αφενός στα Τεύχη των διαγωνισμών δεν καθορίζονταν επακριβώς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους και αφετέρου οι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις των υποβληθεισών οικονομικών προσφορών δεν διασφάλιζαν την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου.

Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr η καθυστέρηση που παρατηρείται έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διαδικασία των διπλών εθνικών εκλογών έπαιξε το ρόλο της, όμως προσεχώς μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να προκηρυχθεί και η μελέτη για το Ειδικό Πολεοδομικό (ΕΠΣ)της Τριχωνίδας καθώς πλέον πιέζουν και τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του συνόλου της πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας.

Η σημασία του ΕΠΣ για την Τριχωνίδα

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Τριχωνίδας, δηλαδή το χωροταξικό σχέδιο, είναι κρίσιμης σημασίας καθώς θα αποτελέσει το θεμέλιο για την ανάπτυξη της περιοχής, καθορίζοντας μεταξύ άλλων τις χρήσεις γης, αλλά και τους κανόνες προστασίας για το ευαίσθητο περιβαλλοντικά οικοσύστημα της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχίας. Υπενθυμίζεται πως ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον χαρακτηρισμό της λίμνης ως Εθνικό Πάρκο και πλέον με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα ολοκληρωθεί το “παζλ” της χωροταξικής πολιτικής και πλέον η συζήτηση για την ανάπτυξη της Τριχωνίδας θα μπορεί να γίνεται όχι επί τη βάσει γενικών οραμάτων, αλλά κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου και το Δημόσιο και οι ιδιώτες θα ξέρουν τι επιτρέπεται, τι όχι και που.

Η πορεία του Προγράμματος μέχρι σήμερα

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία κατάρτισης των συνολικά 227 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (δημοσιοποίησε το ΥΠΕΝ.
Η ανακοίνωση των στοιχείων δόθηκαν προς απάντηση επιστολής του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), με την οποία έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με την κατάρτιση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Η μέχρι σήμερα πρόοδος υλοποίησης του Προγράμματος καταγράφεται ως εξής:
-Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας (συλλογή στοιχείων, σύνταξη Τευχών δημοπράτησης και έγκριση αυτών αρμοδίως), έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα από την Αναθέτουσα Αρχή (ΤΕΕ) συνολικά 140 μελέτες ΤΠΣ (62 % του συνόλου).
-Από τις 140 προκηρυχθείσες μελέτες, οι 12 πρόκειται να επαναπροκηρυχθούν, δεδομένου ότι αφενός στα Τεύχη των διαγωνισμών (18.08.2021) δεν καθορίζονταν επακριβώς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους και αφετέρου οι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις των υποβληθεισών οικονομικών προσφορών δεν διασφάλιζαν την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες 128 μελέτες (56 % του συνόλου):
-Έχουν συναφθεί συμβάσεις με τους Αναδόχους για 7 μελέτες (έως 08.06.2023)
Περαιτέρω:
-Έχουν αναδειχτεί προσωρινοί Ανάδοχοι για 42 μελέτες
-Έχει ήδη δοθεί έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) για τη σύναψη συμβάσεων για 5 μελέτες (την 30.05.2023)
-Έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο για 46 μελέτες.
-Για 28 μελέτες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία (αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής, των τεχνικών και οικονομικών προσφορών)
-Έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο Έργων και Μελετών Εποπτευόμενων Φορέων του Υπ.Υ.ΜΕ. τα τεύχη διαγωνισμού 75 μελετών για έλεγχο προ της διαγωνιστικής διαδικασίας.
-Ολοκληρώνεται η σύνταξη των τευχών διαγωνισμού για 12 μελέτες και εντός του μηνός θα τεθούν υπόψη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ για έγκριση, προκειμένου να αποσταλούν εν συνεχεία στο ΤΕΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.