ΕΛΤΑ: Μετά την Πάλαιρο, λουκέτο σε Παναιτώλιο, Άγιο Κωνσταντίνο και Πλάτανο Ναυπακτίας

Συνεχίζεται το τσουνάμι λουκέτων στα ΕΛΤΑ

Τα 65 θα φτάσουν την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου τα καταστήματα των ΕΛΤΑ που θα έχουν βαλει λουκέτο, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ταχυδρομείου, το οποίο, πάντως, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Tα πρώτα 25 ταχυδρομικά καταστήματα έκλεισαν χθες Δευτέρα 10 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων το υποκατάστημα στην Πάλαιρο. Σε αυτό τώρα έρχονται να προστεθούν τα ΕΛΤΑ Παναιτωλίου και Αγίου Κωνσταντίνου στο Δήμο Αγρινίου και το υποκατάστημα στον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχουν διαβεβαιώσει πηγές της εταιρίας, κανένας δήμος σε όλη την Ελλάδα δε θα μείνει χωρίς φυσικό κατάστημα, υπογραμμίζοντας πως τα καταστήματα που κλείνουν – πολλά εκ των οποίων είναι μονοπρόσωπα, δηλαδή έχουν μόνο έναν υπάλληλο – δεν έβγαζαν σε τζίρο ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων που εργάζονταν σε αυτά. Πλέον θα συνενωθούν με κοντινά καταστήματα με στόχο να παρέχουν καλύτερης ποιότητας εξυπηρέτηση στους πολίτες και να μειωθούν οι ουρές. Παράλληλα, σημειώνουν πως από τις αλλαγές αυτές δε θα πληγούν οι θέσεις εργασίας.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι με την τελευταία μεταρρύθμιση για τους δήμους, τον Καλλικράτη, υπήρξε συνένωση σε μια αυτοδιοικητική οντότητα ακόμα και σχετικά μεγάλων δήμων της Αττικής, ενώ στην περιφέρεια συνενώθηκαν δήμοι και χωριά με τον νέο ΟΤΑ που προέκυψε να έχει πολλαπλάσια της αρχικής του έκταση και κατά συνέπεια και των αποστάσεων με τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση για τη μετακίνηση των δημοτών να παραμένει ζητούμενο σε πολλές περιπτώσεις.

Το ζήτημα θεωρείται μείζον για τις δημοτικές αρχές της χώρας δεδομένου ότι συντείνει στην περαιτέρω απομόνωση περιοχών της περιφέρειας, με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να ετοιμάζει ηχηρή παρέμβαση.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα ΕΛΤΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μία οριακή κατάσταση, καθώς η χρηματοδοτική ένεση των 280 εκ. ευρώ που δόθηκε στα ΕΛΤΑ για τη διασωσή τους το 2020 από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, όχι μόνο δεν έφερε αποτελέσματα, αλλά πλέον το κεφάλαιο της χρηματοδότησης έχει εντελώς εξαντληθεί.

Αυτό άλλωστε σημείωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) στο ενημερωτικό κείμενο που απέστειλε στους εργαζομένους μετά τη συνάντησή της με τη νέα διοίκηση, στο οποίο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το κεφάλαιο της χρηματοδότησης έχει εξαντληθεί. Η Εταιρία εμφανίζει σημαντικό οικονομικό έλλειμμα λειτουργίας, το οποίο είναι ζήτημα επιβίωσης να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο χρόνος δυνατότητας παρέμβασης για τη διάσωση των ΕΛΤΑ είναι μικρός και μετράει αντίστροφα».