Τμήματα Αγρινίου – Μεσολογγίου: Κρίσιμο να πέσει το ποσοστό κενών θέσεων

Ψάχνουν να ανεβάσουν τη ζήτησή τους τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι η ανακοίνωση να πραγματοποιηθεί κατά το διήμερο 26 – 27 Ιουλίου, με την ακριβή ημερομηνία να συγκεκριμενοποιείται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπως φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, θα κινηθεί για την άρση του κρατικού μονοπωλίου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όχι μόνο μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 (κάτι που απαιτεί χρόνο) αλλά και νωρίτερα αξιοποιώντας τη δυνατότητα για σύναψη διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών, με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε άλλες χώρες να λειτουργήσουν μέσω παραρτημάτων επίσημα στην πατρίδα μας και να απολαμβάνουν ισοτιμία με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Αυτή η κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης, πιθανότητα να συνδυαστεί με αλλαγές στο «χάρτη» των κρατικών πανεπιστημίων, κάτι που από πολλούς κρίνεται πλέον αναγκαίο μετά την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και το γεγονός ότι προέκυψαν δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα, ιδίως στα Πανεπιστήμια της επαρχίας, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεών τους μένουν κενές.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένα από τα ελάχιστα Πανεπιστήμια που ανταποκρίθηκε στο σχετικό κάλεσμα της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και από πέρυσι προχώρησε σε συγχωνεύσεις τμημάτων, θέλοντας να προλάβει τις επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Εντούτοις και πάλι η ΕΒΕ και σε κάποιο βαθμό και οι προτιμήσεις των υποψηφίων αφήνουν κάποια Τμήμα με ελάχιστο αριθμό φοιτητών. Πράγμα που θα αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια των όποιων αλλαγών. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ένταση η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου και τα Τμήματά της στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στα τρία Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας οι επιτυχόντες ήταν μόλις 121, επί του συνόλου των 310 προσφερόμενων θέσεων, δηλαδή το 65% περίπου των θέσεων, παρέμεινε κενό παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας μείωσε τον αριθμό των εισακτέων. Ενώ το 2021 το ποσοστό των κενών θέσεων ήταν ακόμη μεγαλύτερο φτάνοντας περίπου το 75%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί στη Γεωπονική Σχολή καταγράφεται μια σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στα Τμήματα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Στο Μεσολόγγι πέρυσι το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών είχε μόλις 15 επιτυχόντες, ενώ το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής είχε 22. Αντιθέτως στο Αγρίνιο το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, σε σύνολο 125 προσφερόμενων θέσεων είχε συνολικά 84 επιτυχόντες και έτσι πάνω από το 50% καλύφθηκαν. Το έτερο Τμήμα του Αγρινίου, αυτό της Αειφορικής Γεωργίας δεν μπορεί να μπει στην εξίσωση, αφού φέτος θα πάρει τους πρώτους του φοιτητές. Ωστόσο η γενική εικόνα της Σχολής είναι αυτής των δύο ταχυτήτων μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου και το παράδοξο είναι ότι στο Μεσολόγγι που το Πανεπιστήμιο έχει περισσότερες ιδιόκτητες υποδομές σε σχέση με το Αγρίνιο, τα εκεί Τμήματα είναι αυτά που δυσκολεύονται περισσότερο να σταθούν στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών πάντως αυτή την περίοδο κάνει μια προσπάθεια και σε επικοινωνιακό επίπεδο μέσω βιντεοπαρουσιάσεων να προβάλλει καλύτερα στους υποψηφίους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικά τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, με σκοπό να ανέβουν στις προτιμήσεις τους. Πάντως φέτος είναι η τρίτη χρονιά από την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και αν το ποσοστό το κενών θέσεων δεν πέσει κάτω από το 50%, τότε μοιραία είτε σε ένα, είτε σε δύο χρόνια, θα ανοίξει θέμα για τη βιωσιμότητα των Τμημάτων.

Πάντως ο νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων ορίζει ως ένα από τα κριτήρια ύπαρξής τους τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών του εκάστοτε ΑΕΙ σε σύγκριση με τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, καθώς και την ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τυπικής εκπαίδευσης που παρέχουν, ενώ για να σταματήσει τη λειτουργία του ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης χρειάζεται, πάντως, απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων και φυσικά τη γνώμη της συγκλήτου του πανεπιστημίου, η οποία, όμως, αν αργήσει περισσότερο του διαστήματος που ορίζει ο νόμος (έναν ή δύο μήνες), τότε η απόφαση λαμβάνεται μονομερώς από την Πολιτεία.