Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων: Στην Ecotrophelia με προϊόντα των φοιτητών

Συμμετοχή του Τμήματος με τα καινοτόμα προϊόντα For God’s shake και Dip into health που δημιούργησαν οι φοιτητές

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2023 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, που διοργανώθηκε για 13η χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στο διαγωνισμό με δύο καινοτόμα προϊόντα, τα For God’s shake και Dip into health.

Το προϊόν For God’s shake αποτελεί προϊόν έρευνας και ανάπτυξης του Τμήματος ΕΤΤ με την εταιρεία AMINO ANIMO. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση πρωτεϊνούχο ρόφημα, μη αλκοολούχο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και δίχως την παρουσία συντηρητικών ή αλλεργιογόνων (π.χ. γλουτένη), κατάλληλο για υγιεινή διατροφή και «χορτοφαγική» (vegan) δίαιτα. Το προϊόν είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης προερχόμενη από τη βιολογική καλλιέργεια ενός υψηλής διατροφικής αξίας οσπρίου, ενός δημητριακού και ενός λαχανικού (αρακάς, ρύζι και κολοκύθα), ενώ στη σύνθεσή του περιλαμβάνονται και άλλα φρούτα, λαχανικά και αρωματικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας (ακτινίδιο, πορτοκάλι, μήλο, παντζάρι, σπανάκι, καρότο, πιπερόριζα, σιδερίτης). Το For God’s shake διατίθεται σε τρεις διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθόσον συσκευάζεται σε πλήρως ανακυκλώσιμη γυάλινη συσκευασία.

Το προϊόν Dip into health αποτελεί μια καινοτόμα ιδέα για δύο γευστικά και θρεπτικά dip με βάση το Κατίκι, ένα παραδοσιακό τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, τα οποία αναπτύχθηκαν από το Τμήμα ΕΤΤ σε συνεργασία με την εταιρία τυροκομικών ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Το Popeye’s dip είναι η αλμυρή εκδοχή της σειράς Dip into health η οποία δημιουργείται με την προσθήκη σπανακιού και το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα που λαμβάνει το προϊόν, ενώ το Dip purple αποτελεί αντίστοιχα τη γλυκιά πρόταση, η οποία συνδυάζει μια έντονη γεύση με το αντίστοιχα έντονο μωβ χρώμα στο προϊόν.

Το Τμήμα συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία του ECOTROPHELIA 2023, η οποία περιλάμβανε συνολικά 11 προϊόντα και έλαβε χώρα στις 21.06.2023 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Αν και δεν κατάφεραν να κατακτήσουν κάποιο βραβείο, τα δύο προϊόντα απέσπασαν τα θετικά σχόλια και τις ευμενείς κριτικές των παρευρισκόμενων στην ανοικτή για το κοινό έκθεση των διαγωνιζόμενων προϊόντων. Η φοιτητική ομάδα του For God’s shake αποτελούμενη από τους/τις Α. Ντρέκα (team manager), Τ. Αγγελάρη, Ν. Βαγγέλη, Μ. Δημητρακούδα, Α. Κουτούλη και Χ. Χαϊντάρι με επιβλέποντες τον Επίκουρο Καθηγητή Ν. Ανδρίτσο και την εντεταλμένη διδάσκουσα Δρ. Όλγα Μαλισόβα, συνεργάστηκε με την εταιρεία AMINO ANIMO για την ανάπτυξη ενός αυθεντικού ελληνικού φυτικού υγιεινού πρωτεϊνικού ροφήματος.

Η φοιτητική ομάδα του Dip into health αποτελούμενη από τους/τις Μ. Στεφάνογλου (team manager), Χ. Δαμέ, Ε. Δημουλτσή, Α. Ζηνοβίου, Ζ. Ντάρη και Δ. Λαζαρίδη και Μ.Λυμπεροπούλου, με επιβλέποντες τους Επίκουρους Καθηγητές Α. Γιαννακά και Ι. Καραμπάγια, συνεργάστηκε με την εταιρεία ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ για την ανάπτυξη ενός γευστικού και θρεπτικού dip σε δύο γεύσεις με βάση το Κατίκι.

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2023