Συνεχίζονται και φέτος οι συστηματικές έρευνες στην Καλυδώνα στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος που άρχισε να υλοποιείται από πέρυσι, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού φοιτητών από το εξωτερικό και πολυπληθή επιστημονική ομάδα, υπό τη διεύθυνση της Ολ. Βικάτου και του S. Handberg. Το πρόγραμμα αφορά στην αρχαιολογική έρευνα του αρχαίου ιερού της Αρτέμιδος Λαφρίας στην Καλυδώνα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα.
Η ανασκαφική δραστηριότητα επικεντρώνεται κυρίως σε διάφορα σημεία του λόφου του Λαφρίου ιερού, αλλά και στο Ηρώο, και έχει ήδη αποδώσει σημαντικά στοιχεία για τα μνημεία του χώρου. Οι έρευνες μετά από αρκετές ήδη εβδομάδες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ολοκληρώνονται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, για να ακολουθήσει η μελέτη των ανασκαφικών δεδομένων και ο προγραμματισμός της επόμενης ανασκαφικής περιόδου!
Το ιερό της Αρτέμιδος στην Καλυδώνα ανασκάφηκε εν μέρει με ελληνο-δανική συνεργασία κατά τα έτη 1926 έως 1935. αλλά το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αρχαιολογικά ανεξερεύνητο. Επιπλέον πολλά από τα αποτελέσματα των παλαιών ανασκαφών παραμένουν αδημοσίευτα, ενώ πολλές παλαιές ερμηνείες ίσως να πρέπει σήμερα να αναθεωρηθούν ριζικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη επανεξέταση της τοπογραφικής και ιστορικής εξέλιξης του ιερού της Αρτέμιδος μέσω συστηματικών αρχαιολογικών ανασκαφών, γεωφυσικών ερευνών, ψηφιακής τεκμηρίωσης και σύγχρονης επιστημονικής ανάλυσης. Ένα σημαντικό μέρος του έργου αφορά στο συνδυασμό των δεδομένων των παλαιών ανασκαφών που έγιναν πριν από 100 περίπου χρόνια με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν μέσα από τις σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους.
Η αρχαία ελληνική πόλη Καλυδών της Αιτωλίας φημίζεται για την πλούσια μυθολογική της παράδοση με σημαντικότερη τον μύθο του κυνηγιού του Καλυδώνιου κάπρου που αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου τον 8ο αιώνα προ Χριστού. Η ιστορία αφηγείται πως η Θεά Άρτεμις έστειλε ένα τρομερό κάπρο να καταστρέψει τις καλλιέργειες των Καλυδώνιων ως τιμωρία επειδή ο βασιλιάς της πόλης Οινέας αμέλησε να της αποδώσει τιμές και προσφορές. το θηρίο τελικά στάθηκε δυνατόν να εξοντωθεί από μία ομάδα με επικεφαλής τον τοπικό άρχοντα Μελέαγρο και ήρωες από όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο που συμμετείχαν στο κυνήγι του.
Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να ξαναγραφτεί η ιστορική εξέλιξη του ιερού της Αρτέμιδας Λαφρίας και η θρησκευτική, κοινωνική και οικονομική σημασία του για την αρχαία πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. Αυτό περιλαμβάνει την αποκάλυψη αγνώστων μέχρι σήμερα κτιρίων μνημείων και αλλού αρχαιολογικού υλικού μέσω αρχαιολογικών ανασκαφών και τεχνικών τηλεπισκόπησης. Το έργο στοχεύει επίσης στη συλλογή νέων δεδομένων που θα επιτρέψουν τον επαναπροσδιορισμό των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη δεκαετία 1920-1930 μελετώντας για παράδειγμα προηγούμενες μεροληψίες δειγματοληψίας και αυξάνοντας έτσι την αναλυτική αξία των παλαιών δεδομένων. Ένας άλλος στόχος του έργου είναι ο εντοπισμός αρχαιολογικών στοιχείων για την κρίσιμη μεταβατική περίοδο από Μυκηναϊκή περίοδο – Ύστερη Εποχή Χαλκού περίπου 1.600 έως 1.200 π.χ. στην Εποχή του Σιδήρου. Η σημασία του μύθου του κυνηγιού του Καλυδώνιου Κάπρου στο ομηρικό έπος υποδηλώνει ότι η περιοχή έχει μακρά ιστορία, μία υπόθεση που το έργο θα ελέγξει μέσω στοχευμένων ανασκαφών. Με τον τρόπο αυτό θα επανεξεταστεί το ζήτημα της προέλευσης του μύθου του Καλυδωνικού Κυνηγιού Κάπρου και του ρόλου της μυθολογίας στις πρώιμες ελληνικές κοινωνίες.