Αιτωλοακαρνανία : Εκτιμήσεις για ζημιές άνω του 30% στην παραγωγή

Από τον καύσωνα στο χαλάζι… πλήγμα για τους παραγωγούς

Πάμπολλα προβλήματα προκάλεσε σε πολλές καλλιέργειες το αυγουστιάκο μπουρίνι που έπληξε αρκετά σημεία της Αιτωλοακαρνανίας το μεσημέρι της Πέμπτης 24/8. Συνοδευόμενο από χαλάζι, αλλά και δυνατούς ανέμους το μπουρίνι έπληξε κυρίως την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή της Κυψέλης, της Λυσιμαχείας, των Καλυβίων, της Μεγάλης Χώρας και της Σταμνάς, ενώ οι καλλιέργειες που επλήγησαν αφορούν κυρίως ελιές, ακτινίδια, καλαμπόκια, τριφύλλια και κηπευτικά.

Ακριβής εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορεί να γίνει ακόμη, καθώς εξάλλου αυτό ποικίλει από καλλιέργεια σε καλλιέργεια. Ωστόσο αρκετοί παραγωγοί εκτιμούν ότι ίσως έχουν χάσει το 30% της παραγωγής τους, ίσως και περισσότερο…. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ζημιές που σημειώθηκαν ήρθαν να προστεθούν στη μειωμένη παραγωγή που υπάρχει φέτος σε πολλά αγροτικά προϊόντα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και της ακαρπίας, που αφορά κυρίως την ελιά και το μέγεθος της οποίας δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Όπως είναι αναμενόμενο οι παραγωγοί αγιωνιούν τώρα για τις αποζημιώσεις γιατί και φέτος διαπίστωσαν ότι ενός κακού μύρια έπονται, αφού η χρονιά από άποψη καιρικών συνθηκών αποδείχθηκε αρκετά κακή. Ήδη από χθες κλιμάκιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επισκέφτηκε τις περιοχές επλήγησαν, ωστόσο η καταγραφή των ζημιών θα γίνει από κλιμάκια του ΕΛΓΑ τις επόμενες ημέρες.

Αποζημιώσεις στην ακαρπία της ελιάς μόνο μέσω Ε.Ε.

Το επόμενο χρονικό διάστημα πάντως είναι αρκετά κρίσιμο για το μέτωπο των αποζημιώσεων για τους αγρότες όλης της χώρας.

Ειδικά το θέμα με την ακαρπία της ελιάς θα τεθεί στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκτιμά ότι θα υπάρξει κοινό μέτωπο με άλλες μεσογειακές χώρες, που έχουν παρόμοιο πρόβλημα, για αποζημιώσεις. Ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ετοιμάσει σχετικό φάκελο που αφορά την ελιά, αλλά και άλλα προϊόντα όπως η σταφίδα, και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Έρχεται αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Ο Σεπτέμβριος πάντως θα είναι μήνας αλλαγών για το μεγάλο θέμα που καίει τους αγρότες και δεν είναι άλλο από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το ΥπΑΑΤ (στις αρχές της επόμενης εβδομάδας), όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση, όμως θα υπάρξει αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο στόχος είναι ο επικαιροποιημένος κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ να δίνει απαντήσεις στα νέα προβλήματα, τις νέες ασθένειες και κινδύνους και τα νέα δεδομένα που άλλαξαν με την κλιματική αλλαγή, ώστε να μπει στην καθημερινότητα όλων εκείνων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Ο αρμόδιος Υπουργός Λ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε πάντως ότι η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα γίνει με διάλογο με τους εμπλεκομένους, γι΄αυτό και ζήτησε προτάσεις από τους εκπροσώπους συνεταιρισμών και με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι θα παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Ζημιές στις καλλιέργειες