Νέα χωροθέτηση για το σταθμό αεριοποιήσης του LNG στο Αγρίνιο

Σύντομα η σύμβαση για το φυσικό αέριο στο Αγρίνιο

Πριν από περίπου ενάμισι μήνα υπογράφηκε από τη ΔΕΔΑ η σύμβαση για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην Πάτρα. Το project της ΔΕΔΑ και της Περιφέρειας για την ανάπτυξη αποκεντρωμένων συστημάτων φυσικού αερίου στην περιοχή περιλαμβάνει το Αγρίνιο και το Πύργο εξίσου. Με τις συμβάσεις να αναμένονται σύντομα, καθώς στην περίπτωση του Αγρινίου υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση από την πλευρά της ΔΕΔΑ αναφορικά με τη χωροθέτηση του σταθμού αεριοποιήσης του LNG στο Αγρίνιο.

Αυτή η καθυστέρηση όμως δεν πρόκειται να επηρεάσει το έργο, που θα προχωρήσει κανονικά. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λάμπρος Δημητρογιάννης μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8». Όπως ανέφερε υπήρχαν κάποια τεχνικά ζητήματα από την πλευρά της ΔΕΔΑ, αλλά πλέον το έργο θα προχωρήσει κανονικά και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης εξήγησε ότι υπήρχε ένα χωροταξικό ζήτημα με το χώρο που είχε αρχικά επιλεγεί από τη ΔΕΔΑ, που είναι η αρμοδία για κάτι τέτοιο αφού αυτή θέτει τις τεχνικές προδιαγραφές και τις προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά βρέθηκε ένα άλλο καταλληλότερο σημείο για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων. Μάλιστα σύμφωνα με το Λ. Δημητρογιάννη πολύ σύντομα αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης με τον κατασκευαστή.

«Ακούγαμε πολλά για το φυσικό αέριο επί πολλά χρόνια, όμως ήταν ένα έργο που δεν είχε την κατάλληλη προεργασία και δώσαμε μεγάλες «μάχες» για το υλοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Δημητρογιάννης αναφέροντας μάλιστα ότι το 2019 υπήρχαν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη που ίσως να μην ήθελαν να γίνει το έργο, αλλά «ο Νεκτάριος Φαρμάκης έδειξε επιμονή και πυγμή για να υλοποιηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι βασικό κριτήριο για το χώρο του σταθμού αεριοποιήσης του LNG στο Αγρίνιο ήταν εξ΄αρχής η εγγύτητα με το οδικό δίκτυο και η απόσταση από χαρακτηρισμένες περιοχές NATURA, λόγω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Αρχικά η ΔΕΔΑ είχε επιλέξει ένα χώρο στην είσοδο του Αγρινίου σχετικά κοντά με τον κόμβο του Παναιτωλίου, τελικά όμως οδηγήθηκε σε μια εναλλακτική επιλογή στην περιοχή ανάμεσα στο Δοκίμι και τον Πλάτανο Καλυβίων.

Με πολλαπλάσιους οικιακούς χρήστες στο Αγρίνιο από τον αρχικό σχεδιασμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2020 άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. αποδέχτηκε την πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για αύξηση των οικιακών συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου που επίκειται να κατασκευαστεί στη Δυτική Ελλάδα, σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από το αρχικώς προβλεπόμενο. Από τα πλέον χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού της ΔΕΔΑ είναι πως οι οικιακές συνδέσεις που προβλέπονταν αρχικά στο Αγρίνιο τετραπλασιάζονται, καθώς από τις 724 θα ανέρχονται στις 2.824!

Τα έργα ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ (έως το 2023) εκ των οποίων το 48% προέρχεται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και το υπόλοιπο 52% από εθνικούς (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κοινοτικούς (ΕΣΠΑ 2014-2020) πόρους. Η τροφοδοσία των πόλεων θα γίνεται με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς με βυτία από τις μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης της Ρεβυθούσας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο γίνεται με βάση τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας των χωρών της Ε.Ε. και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.