Αναλαμβάνει τις αποκαταστάσεις και το… ρίσκο η Κυβέρνηση

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία επιτρέπεται, στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και απαιτείται κατεπείγουσα εκτέλεση έργων που συνδέονται με την αποκατάσταση των υποδομών τους, το υπουργείο Υποδομών να αναλαμβάνει, το σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών.

Η ρύθμιση πέραν τον άλλων περιλαμβάνει και fast truck διαδικασίες για την ανάθεση των έργων, αλλά και τη δυνατότητα το Υπουργείο να αναλάβει να εκτελέσει ένα έργο που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αρμοδιότητα του Δήμου ή της Περιφέρειας. Η ρύθμιση αυτή προφανώς έγινε μετά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, προκειμένου να μην συμβεί ξανά το πάθημα του «Ιανού»…

Όμως το Υπουργείο και η κυβέρνηση συνολικά αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο με αυτή την ενέργεια. Δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης, πράγμα που συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των αιρετών της αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, θα σταθούμε όμως στο γεγονός ότι αυτό σηματοδοτεί ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος. Και εξηγούμαστε : με την τροπολογία αυτή το Υπουργείο αναλαμβάνει μια τεράστια δουλειά στην Θεσσαλία, έχουμε μπροστά ολόκληρο χειμώνα και είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν και άλλες φυσικές καταστροφές –ευχόμαστε όχι σε αυτό το πρωτοφανές μέγεθος, αλλά σίγουρα θα προκύψουν- τι θα γίνει λοιπόν, θα αναλαμβάνει το Υπουργείο να εκτελεί όλα τα έργα σε κάθε περιοχή που κηρύσσεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης; Και θα βγει άκρη ή θα μπουκώσει το σύστημα και θα έχουμε πάλι καθυστερήσεις; Είναι μεγάλο το ρίσκο, όταν μάλιστα υπάρχουν στο Υπουργείο πολλές εκκρεμότητες του παρελθόντος που λιμνάζουν.

Για να αναφέρουμε ένα τοπικό παράδειγμα, τα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της Ιόνιας Οδού. Το ζήτημα είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχουν άμεσα τα χρήματα για τις αποκαταστάσεις και μια διαδικασία για την ανάθεση των έργων, που να είναι πραγματικά γρήγορη και να ισχύει και για την Κυβέρνηση και για την αυτοδιοίκηση. Γιατί έτσι θα γίνεται καλύτερα και ο έλεγχος από τους πολίτες. Σήμερα έχουμε δημάρχους που διαμαρτύρονται ότι τα χρήματα από το Υπουργείο έρχονται σχεδόν ένα χρόνο μετά. Αν τα χρήματα δίνονται άμεσα, ο πολίτης σε κάθε περιοχή έχει τον τρόπο να πιέσει την αυτοδιοίκηση και οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης να νιώσουν αυτή την πίεση. Τον υπουργό πως θα τον πιέσει ο πολίτης στον Παλαμά Καρδίτσας ή στο Αγρίνιο;