ΧΥΤΑ Μεσολογγίου : Πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΝ

Πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ βεβαίωσε το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Το πρόστιμο επιβάλλεται για όσα διαπίστωσαν οι επιθεωρητές σε αυτοψία στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου το Σεπτέμβριο του 2020, ένα χρόνο πριν από την πυρκαγιά που κατέστρεψε το ΧΥΤΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι νωρίτερα ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου είχε βρεθεί άλλες τρεις φορές εκτός… νομοθεσίας και ήταν υπότροπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των Επιθεωρητών δίνει ένα πλάνο των απαιτούμενων ενεργειών που πρέπει να γίνουν στο ΧΥΤΑ εντός 10 μηνών, οπότε και θα γίνει αυτοψία εκ νέου στο ΧΥΤΑ.

Μπορεί πλέον ο ΧΥΤΑ να έχει αποκατασταθεί μετά την πυρκαγιά, όμως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλαιπώρησε τόσο πολύ τους πολίτες της περιοχής, απασχολεί εκ νέου την τοπική κοινωνία, με αφορμή το πρόστιμο, και εν μέσω προεκλογική περιόδου γίνεται αιτία οι συνδυασμοί να εξαπολύσουν νέα πυρά κατά της δημοτικής αρχής.

Σπ. Διαμαντόπουλος : Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες

Η ανακοίνωση – σχόλιου του υποψηφίου Δημάρχου Μεσολογγίου Σπύρου Διαμαντόπουλου

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήρθε στο φως της δημοσιότητας έγγραφο του σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ με πράξη βεβαίωσης προστίμου 1.186.812,00 €. Επισημαίνουμε τα εξής :
Το ανωτέρω πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους με τη δέουσα σοβαρότητα.
Η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει δημόσια εξηγήσεις για το θέμα αλλά και για τις τυχόν διορθωτικές ενέργειες που έκανε για το θέμα.
Η δημοτική αρχή οφείλει άμεσα να προκηρύξει διαγωνισμό για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ που αφορά τη νέα χρονιά. Έχει υπογράψει μόνο τη προσωρινή λειτουργία έως και την 31.12.2023. Οτιδήποτε διαφορετικό για εμάς υποκρύπτει δόλο και θα εξετασθεί νομικά με την ανάληψη των καθηκόντων μας εφόσον οι δημότες μας επιλέξουν ως επόμενη δημοτική αρχή
Η δημοτική αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για την όλη διαχείριση του θέματος των απορριμμάτων. Ανεξήγητες και ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις, τεράστια ποσά που χρεώθηκαν στους δημότες, μια εργολαβία που κανείς δε ξέρει τι απέγινε και μια ακόμα που πιθανώς λύνει το πρόβλημα αλλά ολοκληρώθηκε στο τέλος της θητείας. Ενώ τα χρήματα υπήρχαν και θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει πιο αποφασιστικά και γρήγορα αποφεύγοντας το υπερβολικό κόστος μεταφοράς και θεραπεύοντας με ενέργειες μας την διοικητική παράβαση που ήταν σε εξέλιξη όπως φαίνεται πολλά χρόνια τώρα.

Η αναβλητικότητα οδηγεί πάντα σε οδυνηρά αποτελέσματα.

Οι δημότες χρεώθηκαν με πρόστιμο 1,2εκ € ενώ και στην Πάλαιρο οφείλουμε 500.000 € περίπου. Αυτά είναι τα δεδομένα και υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Τις πρώτες αναμένουμε να τις αποδώσουν σύντομα στην κάλπη οι δημότες. Τις δεύτερες είναι αντικείμενο ποινικής διερεύνησης μιας και το πρόστιμο κοινοποιήθηκε στην εισαγγελία.

Αναμένουμε εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή και επισημαίνουμε ότι μέχρι τις 31/12/2023 θα είναι στο τιμόνι του δήμου και κάθε παράλειψη ενέργειας για το συγκεκριμένο θέμα ή για άλλα θέματα που θα επιβαρύνουν τους δημότες, το Δήμο ή το περιβάλλον που ζούμε θα αποτελεί έναυσμα νομικών ενεργειών και αναζήτησης ευθυνών.Ο Δήμος έχει συνέχεια και η αλλαγή που πρόκειται να συμβεί μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ομαλή χωρίς προβλήματα που θα επιβαρύνουν τους δημότες.

ΥΓ:
Χρεωμένοι για τον ΧΥΤΑ 1,7εκ€
Χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ λόγω κακής διαχείρισης της Κοινωφελούς Επιχείρησης 1,5εκ€
Χρεωμένοι στη ΔΕΗ και VOLTERRA 5εκ€ – ΔΕΥΑΜ
Χρεωμένοι στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο άγνωστο πόσο αλλά υπαρκτό χρέος.
Χρεωμένοι στο Πνευματικό Κέντρο επίσης άγνωστο πόσο χρέος τρέχει ειδικά σε προμηθευτές.

Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια.

Όλγα Δασκαλή : Γιατί να τους εμπιστευτεί κάποιος ξανά;

Άνθρωποι που μας διοικούσαν τόσα χρόνια και που διεκδικούν και πάλι να ψηφιστούν κατάφεραν με την απραξία τους και την ολιγωρία τους να μας χρεώσουν άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Και αυτό το 1.186.412 δεν είναι το πρώτο πρόστιμο που καλούμαστε να πληρώσουμε ως δημότες.

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της κακοδιαχείρισης:
Τρεις (3) φορές κατά το παρελθόν, εντός της τελευταίας δεκαετίας έχουν διαπιστωθεί περιβαλλοντικές παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα:
1. Για αυτοψίες στις 17-10-2012 και και 13-11-2012 με απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – πρόστιμο.
2. Για αυτοψία 12-2-2015 με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας – πρόστιμο.
3. Για αυτοψία 16-5-2018 και 16-11-2018 με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας -πρόστιμο. και
4. Για αυτοψία 02-09-2020 με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος – πρόστιμο: 1.186,412 ευρώ
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς την αποτυχία διοίκησης ενός τόσου σημαντικού θέματος τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.
Η πρόσφατη αδειοδότηση του ΧΥΤΑ και η τωρινή δοκιμαστική λειτουργία του, καθώς και το γεγονός ότι όλα έγιναν μέσα σε ένα τρίμηνο με κόστος 1.200.000 ευρώ, δείχνει την εγκληματική αργοπορία εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, της τσέπης μας. Γιατί να τους εμπιστευτεί κάποιος ξανά;

Όλγα Δασκαλή
Υποψήφια Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
“Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”