Τρίτη και… τυχερή (;)για τη Μονάδα Απορριμμάτων στη Ναύπακτο

Δημοπρατείται για τρίτη φορά μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ η Μονάδα Απορριμμάτων

Την τρίτη απόπειρα, καθώς οι προηγούμενες δύο ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, κάνει ο Δήμος Ναυπακτίας για να δημοπρατήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή. Η «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας», αφορά την κάλυψη των αναγκών των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Θέρμου, δηλαδή πληθυσμιακά σχεδόν της μισής Αιτωλοακαρνανίας. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ με προϋπολογισμό 18,5 εκατ. ευρώ το 2018, ωστόσο και δύο δημοπρατήσεις του απέτυχαν και πλέον ουσιαστικά το έργο παραπέμπεται στην επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ, δηλαδή από το μετά το 2023.

Το έργο, του οποίου η διακήρυξη βγήκε στον «αέρα» αρχικά στα τέλη του 2019 οδηγήθηκε σε επαναδημοπράτηση μετά από απόφαση του ΣτΕ, η οποία δικαίωσε την προσφυγής ενός εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό λόγω τεχνικού λάθους στην παραμετροποίηση του ΕΣΗΔΗΣ που απαγορεύει τις αρνητικές εκπτώσεις. Το έργο επαναδημοπρατήθηκε όμως και πάλι η διαδικασία «κόλλησε» από τις προσφυγές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα το ΣτΕ οι προσφορές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό να κριθούν μη επαρκείς και ο διαγωνισμός να ακυρωθεί. Τώρα το έργο δημοπρατείται για τρίτη φορά και ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στον αέρα με την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών να έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 41.575.910 ευρώ καθώς ο διαγωνισμός περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου για έξι χρόνια, αλλά και δικαίωμα προαίρεσης για έξι ακόμη χρόνια, ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι 96 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη περιπέτεια έχει και το εργοστάσιο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου με το ΣτΕ να ακυρώνει νωρίτερα φέτος το διαγωνισμό και να οδηγείται και αυτό σύντομα σε επαναδημοπράτηση. Η περίπτωση όμως της Ναυπάκτου στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας είναι η πλέον χαρακτηριστική στις καθυστερήσεις καθώς μιλάμε για ένα κρίσιμο έργο στη διαχείριση των απορριμμάτων που πέντε χρόνια μετά την ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί. Με αποτέλεσμα συνολικά για την Αιτωλοακαρνανία η τρέχουσα περίοδος του ΕΣΠΑ να περάσει ανεκμετάλλευτη για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία. Πάντως από το γεγονός ότι ο Δήμος Ναυπακτίας πήρε εντολή από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ του Υπουργείο σε αυτή τη χρονική συγκυρία συνάγεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα για τη χρηματοδότηση αυτού του τύπου των έργων –αυτό ισχύει για την αντίστοιχη Μονάδα στο ΧΥΤΑ Στράτου- και θα είναι επιλέξιμα και στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ.

Το αντικείμενο του έργου
Σύμφωνα με την περιγραφή η «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας» περιλαμβάνει:
— Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων,
— Κατασκευή έργων διαμόρφωσης και στεγανοποίησης λεκάνης υποδοχής απορριμμάτων του Χ.Υ.Τ.Υ., κύτταρο 3,
— Κατασκευή έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων,
— Κατασκευή έργων διαχείρισης ομβρίων Ο.Ε.Δ.Α.,
— Κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου,
— Κατασκευή έργων εσωτερικής οδοποιίας (πρόσβαση στη Μ.Ε.Α., στον χώρο ωρίμασης κομπόστ και ραφιναρίας, προσπέλαση στη λεκάνη του Χ.Υ.Τ.Υ. κ.λπ.),
— Κατασκευή έργων υποδομής,
— Κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού, για την υλοποίηση προγράμματος ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
— Η προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, για τη λειτουργία της Ο.Ε.Δ.Α.,
— Η δοκιμαστική λειτουργία των εγκαταστάσεων (Ο.Ε.Δ.Α.), διάρκειας 6 μηνών,
— Η κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων (Ο.Ε.Δ.Α.) διάρκειας 6 ετών, με δικαίωμα προαίρεσης για τον κύριο του έργου για άλλα 6 έτη λειτουργίας.