O Kώστας Πιστιόλας «διασώζοντας» το «Αγρίνιο 2030» και το «Αγρίνιο Μπορείς» πήγε χαμηλά…

Στο «πάμε ψηλά» η απάντηση στην κάλπη ήταν «κάτσε χαμηλά»

Αν ο στόχος του Κώστα Πιστιόλα ήταν να ξεπεράσει το 28% της Χριστίνας Σταρακά το 2019, τότε ο στόχος επετεύχθη. Όμως ο στόχος δεν ήταν αυτός και ο Κώστας Πιστιόλας κατάφερε απλώς να καταγράψει μία αξιοπρεπέστατη επίδοση για μία προσπάθεια που ξεκίνησε ουσιαστικά μόλις δυόμισι μήνες πριν από τις εκλογές.

Ο Κώστας Πιστιόλας μπορεί να θέλησε να πάει το Αγρίνιο ψηλά όμως το Αγρίνιο τον… «προσγείωσε» στα χαμηλά. Και προτίμησε να κάνει βζιιιννν με το Γιώργο Παπαναστασίου. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να εκλέξει για δήμαρχο έναν άνθρωπο που επιχείρησε να δοξαστεί κρυπτόμενος. Ο υποψήφιος που διεκδικεί να ανατρέψει μία κατάσταση το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει είναι να μιλάει. Να εξηγεί που διαφωνεί, που συμφωνεί, να προτείνει να θίγει τα κακώς κείμενα. Όμως είναι η πρώτη φορά ίσως στα παγκόσμια χρονικά που ένας υποψήφιος δήμαρχος δεν παραχώρησε ούτε μία προεκλογική συνέντευξη.

Εκτός από αυτή την ανεξήγητη αδυναμία ο Κώστας Πιστιόλας αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να μπει μπροστά, αναγκαστικά «χρεώθηκε» και τις πολλές αδυναμίες των δύο υποομάδων που συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του.

Οι δυσαρεστημένοι του Παπαναστασίου με επικεφαλής το Νίκο Γκρίζη επί χρόνια ήταν «βουβά» πρόσωπα στο δημοτικό συμβούλιο και όταν «ξύπνησαν» διαπίστωσαν ότι δεν είχαν αξιόμαχο ψηφοδέλτιο με προοπτική ανατροπής του Γ. Παπαναστασίου. Το «Αγρίνιο Μπορείς» από την αποχώρηση της Χριστίνας Σταρακά κάθε άλλο παρά δημοτική παράταξη θύμιζε, χωρίς συνοχή και με αντιπολιτευτική κριτική από τα… lidl. Αμφότερες αυτές οι υποομάδες μέχρι τα μέσα Ιουλίου έμοιαζαν να οδεύουν προς την αυτοδιοικητική ιστορία του Αγρινίου μέχρι που βρέθηκε ο Κώστας Πιστιόλας…

Με τη «φρεσκάδα» του ως μη πολιτικό πρόσωπο και ως άνθρωπος του επιχειρείν και όχι του κομματικού σωλήνα, με ήθος και εντιμότητα, έδωσε μεγάλη ώθηση στο όλο εγχείρημα. Ίσως τα πράγματα να ήταν λίγο διαφορετικά, αν ο Κώστας Πιστιόλας είχε ξεκινήσει νωρίτερα το εγχείρημα, όμως και πάλι δύσκολα θα έρχονταν η ανατροπή. Και όχι μόνο γιατί ο Γ. Παπαναστασίου είχε προλάβει να φτιάξει ψηφοδέλτια στα χωριά. Αλλά και γιατί οι έμπειροι αυτοδιοικητικοί του ψηφοδελτίου του και η επικοινωνιακή ομάδα του Κ. Πιστιόλα, ακολούθησαν την αντιπολιτευτική πεπατημένη…

Κατηγορούσαν το Γιώργο Παπαναστασίου για θέματα μη αρμοδιότητας του Δήμου (Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, σύνδεση με Ιόνια) με εμφανέστατη αναντιστοιχία σε σχέση με το πολιτικό εκτόπισμα που έχει η δημαρχιακή καρέκλα. Λες και δεν υπάρχουν βουλευτές ή Περιφερειάρχης… Και εν πάση περιπτώσει αν πρέπει οι δημότες να καταψηφίσουν ένα δήμαρχο για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου, τους βουλευτές θα έπρεπε να τους καταψηφίσουν, αν έχουν παράπονα από την αποκομιδή των απορριμμάτων; Αυτού του τύπου τα θέματα δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι το πρώτο σημείο κριτικής (ενδεχομένως το πέμπτο ή το όγδοο) για ένα δήμαρχο, πόσο μάλλον όταν πολιτεύεσαι δηλώνοντας ότι θα κατασκηνώσεις στα Υπουργεία, αλλά δεν δεσμεύεσαι για κάποιο αποτέλεσμα…

Το άλλο μεγάλο σημείο της δήθεν αντιπολιτευτικής προσπάθειας έναντι του Γ. Παπαναστασίου ήταν η εικόνα των Κοινοτήτων και το γεγονός ότι όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ και της ΒΑΑ πήγαν στο κέντρο του Αγρινίου. Και ο Δήμαρχος απαντούσε αυτό το ΕΣΠΑ βρήκα από τον Κατσιφάρα και το Μοσχολιό, γι΄αυτό διόρθωσα το λάθος με το νέο ΕΣΠΑ, που θα έχουμε ΒΑΑ και ΟΧΕ για τις Κοινότητες. Αυτό όμως που έλεγε ο Γιώργος Παπαναστασίου δεν υπάρχει πουθενά αποτυπωμένο σε κανένα θεσμικό και εγκεκριμένο κείμενο της Περιφέρειας. Από το νέο ΕΣΠΑ, θα υπάρξουν κάποια χρήματα για την περιφέρεια του Δήμου, αλλά η ανισσοροπία της κατανομής των πόρων μεταξύ πόλης και χωριών θα συνεχιστεί και η πόλη θα συνεχίσει να έχει τη μερίδα του λέοντος. Η δε ΟΧΕ θα έχει μικρό προϋπολογισμό και θα συμμετέχουν και όλοι Δήμοι. Τα σαΐνια όμως της αντιπολίτευσης ούτε καν τα κείμενα της διαβούλευσης για τη ΒΑΑ δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν.

Το «Αγρίνιο 2030» του Νίκου Γκρίζη και το εναπομείναν «Αγρίνιο Μπορείς» «διασώθηκαν» μέσα από τη «λάμψη» του Κώστα Πιστιόλα και την ευθύνη που ανέλαβε ο ίδιος να βγει μπροστά και να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Πλέον στην αντιπολίτευση και χωρίς τη συγκολλητική ουσία της εξουσίας θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την πορεία που θα έχει η παράταξη του Κώστα Πιστιόλα.

Δυστυχώς διαφαίνεται πως ούτε στη νέα δημοτική περίοδο ο Γιώργος Παπαναστασίου θα έχει μια στοιχειωδώς σοβαρή αντιπολίτευση απέναντί του.