Τα κτήματα του Αγγελοκάστρου και οι δημοτικές εκλογές

Ο Αράκυνθος και η Μακρυνεία ανέκαθεν θεωρούνταν εκλογικά «κάστρα» του Γιώργου Παπαναστασίου. Το 74% στον Αράκυνθο και το 72% στην Μακρυνεία όσο κι αν είναι εντυπωσιακά ποσοστά δεν σχολιάστηκαν τόσο πολύ όσο το 55,7% που πήρε ο συνδυασμός του Γιώργου Παπαναστασίου στη Δημοτική Ενότητα Αγγελοκάστρου.

Και αυτό γιατί ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν από στόμα σε στόμα όσο κανένα άλλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι οι πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις που πυροδότησε η (ανεπιτυχής) προσπάθεια του δήμου Αγρινίου το προηγούμενο χρονικό διάστημα να δημοπρατήσει τα κτήματα της άλλοτε κοινότητας Αγγελοκάστρου.

Ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν εμφανώς αποτυχημένος από τη δημοτική αρχή, αφού προκάλεσε και δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των στελεχών της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η υπαναχώρηση που έκανε η δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο θέμα ματαιώνοντας ουσιαστικά τη δημοπρασία των κτημάτων πυροδότησε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα έξω από την τοπική κοινωνία του Αγγελοκάστρου να θέλουν αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου. Τουλάχιστον αυτό λέγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα από στόμα σε στόμα. Πιθανότατα να μην είναι καθόλου άσχετο το γεγονός ο δήμαρχος Αγρινίου στις δύο προεκλογικές του ομιλίες έκανε λόγο για εκβιασμούς, χειραγώγηση και αχυρανθρώπους που εκπορεύονται από οικονομικά συμφέροντα, όπως έλεγε. Συμφέροντα που εμμέσως αφήνονταν να εννοηθεί ότι στήριζαν φανατικά τον Κ. Πιστιόλα, αφού δεν κατάφεραν αυτό που ήθελαν με τη διοίκηση του Γ. Παπαναστασίου. Εξάλλου ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος Αγρινίου που στο δημοτικό συμβούλιο δήλωνε καταρρακωμένος από την υπόθεση αυτή… καταγγέλλοντας παράλληλα προσπάθεια εκβιασμού της Δημοτικής Αρχής.

Πάντως η τοπική κοινωνία του Αγγελοκάστρου με την ψήφο της σε αυτή την υπόθεση έδειξε, αν όχι να εγκρίνει τους χειρισμούς του Γιώργου Παπαναστασίου στην υπόθεση των κτημάτων, τουλάχιστον να συντάσσεται μαζί του απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα που εποφθαλμιούσαν τα συγκεκριμένα κτήματα. Εξάλλου δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι το 43,7% στις προηγούμενες εκλογές έγινε τώρα 55,7% για το Γιώργο Παπαναστασίου.

Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς σε αντιδιαστολή τα υψηλά ποσοστά τηρουμένων των αναλογιών που πήρε ο Κώστας Πιστιόλας στις δημοτικές ενότητες Νεάπολης και Στρατού, με 40% και 39% αντίστοιχα, σε αυτές τις δύο εξίσου αγροτικές περιοχές. Εκεί σε μεγάλο βαθμό λέγεται ότι έχουν μεγάλη πολιτική δύναμη οι παράγοντες που εποφθαλμιούσαν τα κτήματά του Αγγελοκάστρου. Ακόμη και εκεί όμως ο Γ. Παπαναστασίου πήρε μεγαλύτερα ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση η κάλπη ανέδειξε νικητή και ο Γ. Παπαναστασίου κατάφερε δια πυρός και σιδήρου να επικρατήσει κατά Κράτος. Μένει τώρα να δούμε αν και πότε θα επιχειρηθεί εκ νέου να δημοπρατηθούν τα κτήματα του Αγγελοκάστρου.