Δήμος Αγρινίου : Αμετάβλητα τα τέλη και το 2024

Μια ακόμη χρονιά χωρίς αυξήσεις παρά την υστέρηση των ανταποδοτικών

Αμετάβλητα παραμένουν στο Δήμο Αγρινίου για άλλη μια χρονιά τα τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού, το τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) και ο Δημοτικός Φόρος.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος ιδίως των ανταποδοτικών υπηρεσιών παραμένει αυξημένο λόγω του υψηλού πληθωρισμού, με τις τιμές των καυσίμων και γενικότερα των υλικών να είναι αυξημένο, ο Δήμος Αγρινίου δεν θα προβεί σε κάποια επιπλέον αύξηση. Μάλιστα αυτό γίνεται όπως αναφέρθηκε από την πλευρά της δημοτικής αρχής με μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου γενικότερα στην οικονομική διαχείριση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως και πέρυσι με την ενεργειακή κρίση έτσι και φέτος η υπηρεσιακή εισήγηση ήταν για αύξηση τελών καθώς εκτός από τα αυξημένα κόστη, το πρόβλημα με την απόδοση των ανταποδοτικών τελών από τους παρόχους της ενέργειας συνεχίζεται. Εντούτοις η δημοτική αρχή Αγρίνιου επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητα τα δημοτικά τέλη.

Η υστέρηση αυτή στα έσοδα των ανταποδοτικών είναι αρκετά σημαντική καθώς ανέρχεται κατά διαστήματα σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αγρινίου να αναγκάζεται να ενισχύει τα ανταποδοτικά από άλλα έσοδα. Το συγκεκριμένο βέβαια πρόβλημα είναι γενικότερο και αφορά όλους τους Δήμους της χώρας, αφού πλέον τα φέσια των πάσης φύσεως καταναλωτών στους παρόχους της ενέργειας πλησιάζουν τα τρία δισ. ευρώ.

Παραμένουν οι μειώσεις τελών στις ειδικές κατηγορίες

Με την απόφαση του δήμου Αγρινίου συνεχίζεται η μείωση κατά 50% των Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού και για το 2023, με επέκταση σε όλο το Δήμο Αγρινίου για :

  • Άτομα με αναπηρία 80% και άνω, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία 80% και είναι μόνιμοι κάτοικοι Δήμου Αγρινίου, χωρίς όριο εισοδήματος σύμφωνα με το αρθ.13 του Ν.4368/2016.
  • Στους πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία και είναι μόνιμοι κάτοικοι Δήμου Αγρινίου με ανήλικα τέκνα έως 18 ετών ή τέκνα που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία έως την ηλικία 25 ετών, χωρίς όριο εισοδήματος.
  • Στις τρίτεκνες οικογένειες που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου με ανήλικα τέκνα μέχρι 18 ετών, ή τέκνα που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία. έως την ηλικία των 25 ετών, χωρίς όριο εισοδήματος.

Επιπλέον συνεχίζουν ειδικές χρεώσεις όπως να χρεώνεται το 25% των τετραγωνικών μέτρων του πραγματικού εμβαδού των πυλωτών των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών, καθώς και η χρέωση του 50% των τ.μ. των υπόγειων βοηθητικών επαγγελματικών χώρων.

Οι κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, γεωργικές και μελισσοκομικές επιχειρήσεις χρεώνονται για το 20% των τ.μ. της οικοδομής, λόγω των μειωμένων αναγκών υπηρεσιών καθαριότητας και του μικρού όγκου αστικών αποβλήτων που παράγουν. Όσες δε απ’ αυτές βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης του Δήμου Αγρινίου και των Κοινοτήτων και η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου βεβαιώνει ότι δεν τις εξυπηρετεί, απαλλάσσονται από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού.

Παράλληλα απαλλαγή από τον Δημοτικό Φόρο θα έχουν οι άποροι – δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου, η ιδιότητα των οποίων θα αποδεικνύεται με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας. Η απαλλαγή αυτή θα επιφέρει μείωση στα έσοδα του Δήμου της τάξης των 10.000 €.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News